Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът се усъмни в показанията на полицай и отмени мерките на шестима протестиращи


Протестът на 2 септември 2020, на който се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция
Протестът на 2 септември 2020, на който се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция
Кой пострада и как пострада? Картини от една паметна нощ
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Мерките за неотклонение, определени на шестима протестиращи, бяха окончателно отменени в четвъртък от Софийския градски съд. Причина за решението са съмнителни показания на полицай, участвал в охраната на масовия антиправителствен протест в София на 2 септември. Служителят на МВР Христо Шоколаров е свидетелствал, че е видял хулигански действия на общо седем души на различни места, но по едно и също време.

Въпросните демонстранти са участвали в големия протест в сряда миналата сецмица, определен от организаторите като "Велико народно въстание". Той се проведе по време на първия работен ден на депутатите в сградата на бившия Партиен дом.

През деня се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицейския кордон, а вечерта в района на Ларгото се появиха десетки млади мъже, които започнаха да замерят униформените с бомбички, факли, бутилки и камъни. Това доведе до разпръсването на протеста със сила и десетки арести, а много демонстранти се оплакаха от полицейско насилие, включително журналисти.

"Ще го удушите". Арести, лютив спрей и сблъсъци на протеста
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

В четвъртък Софийският градски съд отмени на втора инстанция паричните гаранции на Марио Николов, Кристиан Ангелов, Мартин Аксентиев, Никола Владимиров и Любомир Аксентиев, както и ареста, наложен на Димитър Тодоров.

Основната причина беше, че полицаят Христо Шоколаров е единственият очевидец на действията на шестимата. Той твърди, че протестиращите са извършили хулигански действия срещу колегите му.

СГС прие, че няма как униформеният по едно и също време да ги е наблюдавал на едно място и едновременно с това да е бил очевидец на агресия, проявена от задържан по друго дело за хулиганство – Александър Иванов. Затова и магистратите не приеха като годно доказателство показанията на Шоколаров и изпратиха копие от определението си на Софийската районна прокуратура. Целта е разследващите да извършат проверка дали полицаят е лъжесвидетелствал.

Наред с това СГС посочи в мотивите си, че липсват данни да е правено изследване на шестимата протестиращи, което да потвърди, че те действително са пипали пиротехнически средства, както пише в обвиненията им. По делото не са представени и видеозаписи, които да потвърждават тезата на прокуратурата.

Протестиращият Александър Иванов, срещу когото полицаят Шоколаров също е свидетелствал, също вече е с променена мярка за неотклонение – от "задържане под стража" в гаранция от 500 лв. На друг задържан на въпросния протест – Йордан Тумбарков, който досега беше с гаранция от 500 лв., беше определена най-леката мярка – "подписка". СГС смекчи и гаранцията от 600 лв. на Евгений Иванов в "подписка".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG