Връзки за достъпност

Извънредни новини

Между киното и защитата на слабия. Колин Фърт на 60


Колин Фърт получава Оскар за ролята си във филма "Речта на краля", 27 февруари 2011 г.
Колин Фърт получава Оскар за ролята си във филма "Речта на краля", 27 февруари 2011 г.

За повечето хора той е английският пациент, крал Джордж Шести или човекът, предизвикал ревността на влюбения Шекспир. Но Колин Фърт не е само актьор. Той е и голям защитник на коренните народи, бежанците и природата. Нищо че "откакто се помни" е искал да бъде именно актьор.

В четвъртък Колин Фърт навърши 60 години.

Той е роден в Хампшър, Англия, в семейство на университетски преподаватели. Баща му е бил съветник по въпросите по образованието в правителството на Нигерия и Фърт е живял в страната известно време. По-късно той обяснява именно с това своята ангажираност с проблемите на коренното население.

Искал е да бъде актьор от 10-годишна възраст и е извървял един стандартен път, за да го постигне. Стига, разбира се, да допуснем, че в живота на който и да било актьор може да има нещо стандартно.

На 10 години е записан в театрален кръжок, а после се премества в Лондон, където се включва в работата на Националния театър на младежта. После учи актьорско майсторство. Веднага след това получава роли в различни продукции, включително и главни. Но успява да направи истинско впечатление чак когато е на 35 и играе в телевизионна адаптация на "Гордост и предразсъдъци". Точно това е ролята, която го води до "Английският пациент" (1996) - филм за изгорения до неузнаваемост войник, който разказва историята си на медицинската сестра до него. Филмът печели 12 номинации за Оскар.

В петте години, които следват, той участва във "Влюбеният Шекспир" (1998), "Дневникът на Бриджит Джонсън" (2001), "Донован Куик" (2001) и "Заговор" (2001) - филм за нацистката Ванзейска конференция, където той играе ролята на един от съавторите на антисемитските закони. За тази роля Фърт получава номинация за наградите "Еми".

Колин Фърт е носител на Оскар, "Златен глобус" и BAFTA за изпълнението на ролята на крал Джордж Шести във филма "Речта на краля" (2010).

От години той подкрепя дейността на Survival International - неправителствена организация, която защитава коренните народи. Един от основните акценти в дейността му е защитата на Гана и Гви в Ботсвана, които правителството принуждава да се преместят от местата, на които винаги са живели.

Той подкрепя и Refugee Council, където се бори срещу депортирането на бежанци от Конго, заплашени с екстрадиране. Успява да спаси няколко от тях и е убеден, че останалите са изпратени на сигурна смърт, а не просто върнати в страната си.


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG