Връзки за достъпност

Извънредни новини

Корупцията в България пречи на инвестициите, смята Държавният департамент на САЩ


Държавният департамент на САЩ отчита успехи в борбата с дребната корупция в България. Корупцията по високите етажи на властта обаче е широко разпространена
Държавният департамент на САЩ отчита успехи в борбата с дребната корупция в България. Корупцията по високите етажи на властта обаче е широко разпространена

Корупцията, бавното правосъдие и липсата на предсказуемост заради честите промени в законите са сред най-сериозните проблеми за чуждите инвеститори в България. Това се казва в годишния доклад за инвестиционния климат в страната на Държавния департамент на САЩ.

„Чуждите инвеститори остават загрижени за върховенството на правото в България. Корупцията е често срещана, особено що се отнася до големи инфраструктурни проекти в енергийния сектор. Инвеститорите посочват и други проблеми, които са препятствие за инвестициите, например липсата на предсказуемост заради честите промени в законите и бавната съдебна система“, се посочва в доклада.

Цитирани са и примери с американски компании, които се сблъскват с регулаторни пречки в опитите си да навлязат на енергийния пазар на България, без имената им да се посочват. В доклада са повдигнати и въпросите доколко правителството спазва договорите с частни компании.

Държавният департамент на САЩ отчита успехи в борбата с дребната корупция в България. Корупцията по високите етажи на властта обаче е широко разпространена, особено при обществените поръчки и разпределението на европейските фондове, се посочва в документа.

Въпреки че в България има законодателна рамка, специализирани институции и наказания за корупция, капацитетът за прилагането на законите остава ограничен. „Властите често се заемат с лесни за доказване незначителни случаи“, пише в доклада, а делата срещу хора с високи позиции често са смятани за „избирателни или политически мотивирани и обикновено приключват с оправдателни присъди след дълги съдебни процеси“.

„Регулаторната рамка в България се характеризира със сложност, липса на прозрачност, произволно и слабо прилагане. Тези фактори създават предпоставки за корупция“, е друго от заключенията.

Извън посочените проблеми с корупцията в доклада пише, че България е смятана от много инвеститори за привлекателна дестинация заради евтината работна ръка и ниския корпоративен и доходен данък. Стабилният ръст на заплатите, който е определен като „значително изпреварващ темповете на растеж и на производителността на труда“, може да подкопае това предимство, се казва в текста.

В доклада на Държавния департамент се отчитат и проблемите за българската икономика, предизвикани от пандемията от COVID-19, както и мерките на правителството за преодоляването на последиците от нея. Изтъква се, че тежко засегнати са сектори като машиностроене, туризъм, транспорт и логистика, докато ИТ секторът показва добри резултати.

Отчита се също, че България вече е част от валутно-курсовия механизъм ERM II, т. нар. чакалня на еврозоната. „Макар че дори в най-добрия случай приемането на еврото да стане след години, успешното влизане в еврозоната би премахнало напълно валутния риск и би помогнало за намаляване на транзакционните разходи с някои от ключовите търговски партньори на България.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG