Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски опозиционен деец е получил отказ за политическо убежище в България


Московският активист Евгений Чупов

Руският опозиционен активист Евгений Чупов, който повече от година се намира със семейството си в България, е получил отказ от българските власти за политическо убежище. Това съобщава самият той пред Радио Свобода - руската редакция на Радио Свободна Европа.

41-годишният преподавател по английски език влязъл в полезрението на руските правоохранителни органи миналата година преди изборите за местния парламент – Московската дума. Той помагал в кампанията на кандидата за депутат Иван Жданов, който е директор и главен юрист на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални.

Според разказа му, той е бил задържан, когато разнасял листовки за изборите. Освободен е след близо 12-часов престой в следствието и срещу него са заведени две дела - за „разпространение на екстремистка литература“ и за „умишлено повреждане на чуждо имущество“.

По същото време Чупов се подготвял да отиде на почивка в България със семейството си, имал вече българска виза и билети за пътуването.

Два дни след като бил пуснат от ареста, той заминал за България и по съвет на близки решил да остане в страната, за да запази себе си и семейството си от преследване в Москва. Чупов подава документи с искане за предоставяне на политическо убежище в България.

Тази година той получава отказ от българските власти. Според Евгений Чупов отказът бил формален, тъй като сред другите аргументи се казвало, че ако наистина е бил преследван политически, едва ли е можел да се качи на самолета и да пристигне в България, защото е щял да бъде спрян още на летището.

„Изложената фактическа обстановка не дава основание да се предполага, че заявителят е бил принуден да напусне родината си заради реална опасност от сериозни посегателства като смъртно наказание, мъчения, нечовешко или унизително отношение или наказание“, е посочено в отказа на българските власти, част от който Евгений Чупов цитира.

Според българския Закон за убежището и бежанците всеки чужденец може да поиска закрила от България, ако не представлява опасност за националната сигурност, както и ако не е окончателно осъждан за тежко престъпление. Процедурата предвижда Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да проверява фактите по всеки случай, включително и по искане на президента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG