Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да спре протест на мигранти на Лесбос


Един от протестиращите мигранти държи плакат, на който пише "Европа, помогни ни, не искаме да изгорим в пожара".
Един от протестиращите мигранти държи плакат, на който пише "Европа, помогни ни, не искаме да изгорим в пожара".

Гръцката полиция използва сълзотворен спрей в събота по време на протест на разгневени мигранти, загубили домовете си, след като огромен пожар опостуши над половината от постройките в най-големия бежански лагер в Европа. Протестиращите искат да напуснат остров Лесбос, докато местната власт в момента изгражда нови постройки, за да ги приюти, предаде Ройтерс.

Над 12 000 души, повечето от които са от Африка и Афганистан, останаха бездомни, след като голяма част от вече пренаселения лагер „Мория“ на остров Лесбос беше унищожен от пожар във вторник. В събота част от тях започнаха протест, скандирайки „Свобода“ и „Без лагер“, докато булдозери разчистваха останките след пожара.

Протестиращите носеха плакати с послания, насочени към германския канцлер Ангела Меркел. „Не искаме да отидем в ад като Мория отново“ и „Чувате ли ни г-жо Меркел?“, гласят някои от плакатите.

Полицията започна да пръска със сълзотворен спрей срещу протестиращите, когато те опитаха да тръгнат по пътя, който води до пристанището на острова. Полицията е блокирала този път, за да може да се извършва строителна дейност по новия лагер в близост. Конфронтацията е продължила кратко, добавя Ройтерс.

Когато избухва пожарът в лагера по-рано тази седмица, там са настанени 4 пъти повече хора, отколкото е предвидено. Проблемите в лагера „Мория“ отново насочиха световното внимание към мигрантската криза, започнала през 2015 г. До момента Европейският съюз продължава да не успява да намери добро решение на проблема, смятат много от държавите членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG