Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рекорден дневен ръст на COVID-19 в света. Израел върна задължителната изолация в домовете


Израел стана първата страна в света, в която строгите ограничения и затварянето на хората по домовете се връща
Израел стана първата страна в света, в която строгите ограничения и затварянето на хората по домовете се връща

307 930 нови случая на заразени с COVID-19 са били регистрирани в последните 24 часа в световен мащаб. Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че това е рекорден ръст на заболеваемост за едно денонощие от началото на пандемията, предаде Ройтерс.

Основни двигатели на рекордното увеличение са най-тежко засегнатите държави – Индия, САЩ и Бразилия, където новозаразените са съответно над 94 хил., над 45 хил. и над 43 хил. в последните 24 часа.

Предишният рекорд беше поставен на 6 септември, когато броят на заразените беше около 306 хил.

Най-тежка в последните седмици е ситуацията в Индия, където броят на заразените постоянно расте и е вече над 4.75 млн. души. В части от страната има дефицит на кислород за обдишване на пациенти.

През почивните дни беше отбелязан и ръст на заболелите във Франция и Великобритания. В Обединеното кралство се очаква да бъдат въведени нови ограничения за събиранията на публични места.

В същото време Израел се превърна в първата страна в света, в която повторно беше наложена пълната блокада на гражданите по домовете. Мерките ще бъдат взети за период от три седмици, а целта е да се спре разпространението на заразата, която се очаква да достигне до още повече хора заради предстоящите празници в страната.

В последните дни броят на заразените се увеличава с повече от 3000 души на ден. Заразените от началото на пандемията са над 156 хил. при население от 8.8 млн. души.

“Знам, че тези стъпки идват на висока цена за нас. Това не са празниците, с които сме свикнали”, каза премиерът Бенямин Нетаняху по повод предстоящото отбелязване на големия празник Йом Кипур на 27 септември.

Мерките включват ограничаване на събирането на хора до максимум десет души в закрити и 20 души в открити пространства, затварянето на училища и търговски центрове, пребиваване на 500 метра от дома за всички граждани, с изключение на пътуване до работа и пазаруване.

Остава възможността мерките да бъдат разхлабени в случай, че ръстът на заболелите намалее.

Разпространението на COVID-19 в света можете да проследите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG