Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сломяване на волята". Марешки получи 4 години затвор за изнудване във Варна


Зам.-председателят на парламента Веселин Марешки със защитно облекло в старата пленарна зала по време на извънредното положение заради пандемията от коронавирус
Зам.-председателят на парламента Веселин Марешки със защитно облекло в старата пленарна зала по време на извънредното положение заради пандемията от коронавирус

Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки беше осъден на 4 години затвор и 8000 лв. глоба от Варненския апелативен съд по обвинение в изнудване през 2014 г., съобщиха от съда в понеделник. Това е първото дело срещу бизнесмена, от което впоследствие бяха отделени материали за организирана престъпна група, разследвани и до момента от Специализираната прокуратура в София.

Заедно с Марешки беше осъдена и съучастничката му Красимира Колева, която получи 3 и половина години затвор и 6000 лв. глоба. Прокуратурата твърди, че тя е претендирала да получава наем за имот на ул. „Студентска“ във Варна, който собственикът на пицария Асен Миланов плащал на бившия ѝ мъж Тони Димитров.

Според обвинителния акт по делото Марешки се намесва в този сюжет, след като Колева го моли за помощ с идеята чрез бъдещите приходи от наема да изчисти свой стар заем към местния бизнесмен и политик.

"Познавала Марешки като обществена фигура със сериозни контакти в обществото и държавните институции"

„Мотивът да потърси неговата подкрепа бил, че познавала Марешки като обществена фигура със сериозни контакти в обществото и държавните институции, като известен бизнесмен, разполагащ със значителен финансов ресурс, за когото от личните им контакти във времето знаела, че винаги се стреми до край да преследва желания от него резултат независимо от характера на използваните за постигането му средства“, се казва в обвинението.

След намесата на Марешки, който на свой ред претендира за собственост на земята пред заведението, се стига до унищожаване на част от имуществото на въпросната пицария. Лидерът на „Воля“ дори влиза във физически конфликт с бившия общински съветник и настоящ председател на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, към когото за помощ се обърнал собственикът на заведението Асен Миланов. Марешки имаше обвинение и за удар в лицето на Костадинов, но то отпадна заради изтекла давност.

"Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество"

От Варненския апелативен съд съобщиха, че зам.-председателят на парламента и бившата служителка на община Варна Красимира Колева са признати за виновни в това, че са опитали да принудят Миланов да плаща месечен наем от 10 000 лв. като „деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество“.

По време на делото е разпитан свидетел, който заявява, че заради заем от 65 000 лв. е била учредена договорна ипотека между Колева и съпругата на Марешки в качеството ѝ на управител на търговско дружество. Това обстоятелство се потвърждава и от справка в Агенцията по вписванията.

Прокуратурата твърди, че именно това задължение на Колева е станало причина за действията на Марешки, които са били насочени към „сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен Миланов да започне да плаща рекет“. Защитата му отхвърля тази теза, твърдейки, че другата подсъдима не е имала задължение към лидера на „Воля“.

Решението на Варненския апелативен съд не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния касационен съд. По другото разследване срещу Марешки той е обвинен заедно със съпартийците си Кръстина Таскова и Пламен Христов за участие в организирана престъпна група за изнудване на аптекари. Делото обаче беше прекратявано, възобновявано и връщано във Варна преди отново да се озове в спецпрокуратурата, откъдето не са съобщавали информация за хода му от 2018 г. насам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG