Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път от 2016 г. България продаде облигации по външен дълг за 5 млрд. лв.


Финансовият министър Кирил Ананиев
Финансовият министър Кирил Ананиев

Министерството на финансите е пласирало облигации по външен дълг на България за близо 5 млрд. лв., стана известно в понеделник. Става въпрос за две емисии книжа за общо 2.5 млрд. евро със срок на погасяване съответно 10 и 30 години.

Първоначално от МФ бяха обявили, че предлагат облигации за около 2 млрд. евро, но търсенето силно е надвишило тази сума (заявките са били за над 7 млрд. евро) и затова са били продадени по 1.25 млрд. евро от всяка емисия, съобщава „Капитал“.

За излизането на България на международните финансови пазари се заговори неотдавна, като повечето анализатори са на мнение, че емитирането на дълг за страната не е крайно необходимо. В крайна сметка това се случи заради непредвидимите последици за икономиката от пандемията от коронавирус.

България излиза за първи път на международните финансови пазари от 2016 г. Към момента страната има фискален резерв от 10 млрд. лв., но данните за бюджетното изпълнение към месец август, публикувани от Министерството на финансите, показват дефицит от близо 190 млн. лв.

Отчетен е също и очакван спад на приходите от близо 950 млн. лв. заради свитото производство, търговия и услуги. Разходите не превишават миналогодишните за месец август, дори има намаление от близо 800 хил. лв.

„Това е изключителен успех“

По-късно във вторник министърът на финансите Кирил Ананиев отчете като "изключителен успех" пласирането в понеделник на държавен външен дълг.

"Крайният резултат е уникален в досегашната икономическа история на България. Постигнатата доходност можем да сравним с доходността, която постигат държави, които имат по-висок кредитен рейтинг, включително и такива от Еврозоната", каза министърът.

За 10-годишната емисия на инвеститорите ще се плаща доходност от 0.389%, а при 30-годишните книжа доходността е 1.476%. "Постигнахме доходност, която намалява разходите при обслужване на нов дълг и при двете емисии. Лихвите ще са много по-ниски от първоначално заложените", каза Ананиев.

"Без съмнение успехът е в резултат на дългогодишните усилия по поддържане на строга фискална дисциплина и ниското ниво на външен дълг на България като процент от БВП. В ЕС ние сме на второ място по този показател след Естония", допълни министърът. Той каза още, че принос за огромния интерес има това, че България влезе в т. нар. чакалня на еврозоната.

С новия дълг поетият за годината нараства до 6.1 млрд. лв., обявиха от Министерството на финансите. При първата актуализация на бюджета през пролетта таванът бе вдигнат на 10 млрд. лв. Ананиев обаче обяви, че ведомството не планира нов външен дълг до края на годината, а на вътрешния пазар ще се поема само ако се налага, и то в малки обеми.

Парите ще бъдат използвани за погасяване на стар дълг, за финансиране на вече обявените социално-икономически мерки на правителството заради коронакризата, за дефицита в бюджета, за увеличаване на парите във фискалния резерв и за икономическото възстановяване в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG