Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вместо да правораздаваме, цъкаме квадратчета." Защо се отложи новата единна система на съдилищата?


Десетки съдии се събраха пред ВСС в сряда сутринта, за да изразят недоволството си от новата информационна система
Десетки съдии се събраха пред ВСС в сряда сутринта, за да изразят недоволството си от новата информационна система

От 1 януари догодина в България трябва да е напълно интегрирана Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Тогава влиза в сила поправка в Закона за съдебната власт, предвиждаща действащо електронно правосъдие, която вече веднъж беше отлагана. Това означава, че обменът на документи в съдебната система трябва да става електронно – между всички съдилища в страната.

Предисторията датира от началото на века, когато Върховният административен съд пръв въвежда такава система. През 2006 г. е въведен принципът за случайно разпределение на делата, а три години по-късно всички съдилища бяха задължени със закон да публикуват съдебните си актове онлайн. Единна система обаче през годините така и не бе направена и всеки отделен съд сам решава каква система да ползва. Идеята на ЕИСС е да предложи еднакво решение за всички, така че да бъдат свързани помежду си.

Затова новата система беше въведена пилотно в 17 съдилища в страната през това лято. И тогава започнаха проблемите. Оказа се, че за почти всяко действие по администрирането на дела, отнемащо минути, сега е необходимо десетократно повече време. А някои възможности, като регистриране на особено мнение по присъда на тричленен състав, например, дори липсват. Страничният ефект от тези проблеми е, че на адвокати се налага да чакат протоколи от заседания или изпълнителни листове с дни. Нещо немислимо досега.

"Всичко е свързано с това, че системата не е съобразена напълно с реалните процеси от реалните хора, които я ползваме."

По тази причина десетки съдии се събраха в сряда сутринта пред Висшия съдебен съвет (ВСС), за да внесат призив използването на системата да бъде спряно, подписан от 147 техни колеги от цялата страна. Искането на магистратите беше подкрепено и от Софийският адвокатски съвет.

"Втори ден вече има влязло в сила споразумение – присъда. Не може да се обяви, не могат да настъпят последиците. Всичко е свързано с това, че системата не е съобразена напълно с реалните процеси от реалните хора, които я ползваме. Сега ние искаме реалните процеси да се съобразят от реалните хора. Готови сме и ще работим, за да направим системата да работи така, че да може да произведе ефекта, за който е направена. А той е да направи първа крачка към електронно правосъдие в България", заяви пред медиите съдия Константин Кунчев от Софийския районен съд, където беше инициирана подписката.

Съдия Константин Кунчев показва призива за отлагане на ЕИСС, подписан от 147 негови колеги
Съдия Константин Кунчев показва призива за отлагане на ЕИСС, подписан от 147 негови колеги

Желанието на колегите му е ЕИСС да започне да се използва отново, след като бъдат отстранени всички проблеми в нея.

"Искане за промяна на мярка за неотклонение, което досега отнемаше секунди да се напише на ръка и деловодителят да го въведе в системата, сега отнема около 40 минути – само, за да се насрочи заседание и да се призоват обвиняемият, защитникът му и прокуратурата", разказа съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд.

"Забавя се работата на съдиите – вместо да се правораздаваме, цъкаме квадратчета. Другото, което също е основен проблем е, че при качването на самите актове абзаците са разбъркани, текстове се губят", добави магистратът.

"Може да се окаже, че не си качил част от мотивите към присъда."

По думите на колегата му Андрей Ангелов при тестването на новата система се оказва, че тя не разполага с техническа възможност за качване на цели текстови файлове. Вместо това съдиите и съдебните помощници трябва да копират на ръка съдържанието на актове, независимо дали става въпрос за няколко или за стотици страници. Различни части от актовете обаче трябва да се копират в ралични полета в системата и "може да се окаже, че не си качил част от мотивите към присъда".

Проблем възниква дори при въвеждането на подписите на съдиите от даден съдебен състав, с които те удостоверяват взето от тях решение по дело. Краткият опит от пробването на системата в Софийския апелативен съд показва, че само за събирането на три подписа е небходим поне половин час. Разпределянето на дело на случаен принцип пък понякога отнема дори повече от час, което би означавало председател на натоварен съд не би имал физическото време, за да разпредели всички нови дела в рамките на работния си ден.

"Отвсякъде се присъединявт колеги към нашето обръщение към ВСС просто да спре използването ѝ докато не отстраним тези пропуски, които са много съществени за работата на съда. Съдът е достоен държавен орган и иска да си върши работата достойно, качествено и в срок. Не е добре този продукт да го саботира", каза още съдия Кунчев от Софийския районен съд.

Новият правосъден министър Десислава Ахладова разговаря с някои от магистратите пред ВСС, след което заяви, че новата система трябва да бъде усъвършенствана преди да бъде въведена в цялата страна.

Правосъдният министър Десислава Ахладова разговаря с някои от магистратите
Правосъдният министър Десислава Ахладова разговаря с някои от магистратите

"Няма как всички съдии в страната едновременно да вземат участие в разработването на системата. Може би малкото време, което е дадено за тестване на системата, доведе до това напрежение в съда в момента. Това е основният проблем, но трябва да чуем съдиите", коментира Ахладова.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев също декларира готовност за диалог със съдиите, за да може членовете на съвета да обсъдят всички известни досега недостатъци и създателите на ЕИСС от държавното дружество "Информационно обслужване".

"Това е съвсем очаквано и допустимо донякъде."

"Това е съвсем очаквано и допустимо донякъде. Тя обединява в себе си 38 модула. Всичко това, с което се работеше досега като системи, влизат в тази единна система. Нормално е да покаже недостатъци, слабости. Въпросът е да не затруднява много колегите и служителите, които работят с нея", заяви Магдалинчев.

В крайна сметка ВСС взе решение по-късно в сряда съдилищата да спрат да въвеждат нови дела в ЕИСС, с изключение на 17-те пилотни и тези, които искат да я ползват. До 10 декември трябва да бъдат отстранени всички дефекти от системата. Преди тя да бъде спряна обаче, предстои да бъде въведена и във Върховния касационен съд.

Новата система все пак ще продължи бъде използвана от пилотните съдилища, в които вече работи, но само за образуваните дела, а новите ще бъдат регистрирани в досегашните им деловодни системи. Съветът създаде и работна група, която до 15 октомври трябва да обобщи всички идеи за промени в ЕИСС.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG