Връзки за достъпност

Извънредни новини

Йоaна Колева и мисията ѝ да намира работа на хора с различни възможности


Йоана Колева

Тя е на 35 години и има 8 години професионален опит като маркетинг експерт, но от три години се е фокусирала в друга посока – организиране и подпомагане на каузи, свързани с хора с увреждания. На 19 септември предстои едно от събитията, за чието случване е отговорна – третото издание на благотворителното бягане в София Run2gether.

Йоана Колева е бакалавър по бизнес администрация и магистър по рекламен мениджмънт. Работила е по специалностите си в две големи компании, но намира истинското си призвание в неправителствения сектор. И по-конкретно – тя осъзнава, че иска да помога за изграждането на връзката между бизнеса и хората в неравностойно положение или по нейните думи – хората с различни възможности.

Това е причината заедно с близката ѝ приятелка Ива Цолова да основат през 2017 г. фондация "Сошъл Фючър", чийто първи проект е онлайн платформата Jamba. За последните три години чрез нея са обучени над 600 души, а над 300 са започнали работа.

"Опитът ни показа, че не е достатъчно да създадеш една дигитална платформа, за да можеш да осигуриш работни места за хора с различни възможности."

"Опитът ни показа, че не е достатъчно да създадеш една дигитална платформа, за да можеш да осигуриш работни места за хора с различни възможности. Така се фокусирахме в това да насочим вниманието на бизнеса към това да предлага обучения на тези хора. Започнахме да обучаваме на принципа на партньорски взаимоотношения с бизнеса, след което развихме този модул и вече сме на етап, в който почти сме пуснали нова платформа за такива онлайн обучения – както на живо, така и чрез видео архив", споделя Колева пред Свободна Европа.

Добавя, че най-голямата им мечта с Ива е да отворят физически център за подпомагане на хората с различни възможности в намирането на техния професионален път. Наскоро двете разбират, че това е напът да стане реалност.

"Всъщност центърът вече е почти факт, тъй като получихме финално одобрение от общината."

"Всъщност центърът вече е почти факт, тъй като получихме финално одобрение от общината и в следващите няколко години имаме предоставено общинско място в кв. "Лозенец". Дай Боже след месец-два да направим и откриването", добавя Йоана.

Тази година тя е отличена с наградата TOYP The Outstanding Young Persons of Bulgaria (Най-изявените млади личности на България). Колева е един от организаторите на Wizz Air Sofia Marathon. Благодарение на нея през 2019 г. стартира благотворителната инициатива Champions4Diversity. Заедно с Цолова са сред героите в книгата на Даниел Пенев "Хората, които променят България", а през 2018 г. Колева е един от говорителите на Глобалния форум на жените-лидери, част от българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Успоредно с това, през 2018 г. Йоана, Ива и екипът им за пръв път организират в София благотворителното бягане Run2gether, в което взимат участие над 1000 души. На следващата година участниците са два пъти повече.

"Най-хубавото нещо на събитието е, че се усеща една невероятна енергия."

"Това е спортно събитие, на което всеки има равeн шанс да се включи в бягането. Идеята е хора, които са в колички, да бъдат подпомагани, когато имат нужда по трасето, от водачи. Незрящите хора пък имат индивидуални водачи. Най-хубавото нещо на събитието е, че се усеща една невероятна енергия. Изграждат се изключително много приятелства – от първата година вече имаме сформирани групички, които продължават да поддържат отношения", разказва още Йоана.

Run2gether е инициатива, която тръгва от Тайланд. Неин основател е Чачай Афибанпоонпон, който първоначално иска чрез нея да подпомогне свои незрящи приятели, но интересът към събитието се оказва по-голям от очакваното. Появяват се и много доброволци и към днешна дата в тези бягания в Тайланд участват по около 7000 души.

"Започнали сме разговори в Амстердам и в Мадрид, но още не сме стигнали до финализиране на проектите там."

"Направихме партньорство през 2018 г., като той ни даде правата да развиваме Run2gether в цяла Европа. Започнахме, естествено, в нашата страна. Трябваше тази година за пръв път да го организираме във Виена, но заради ситуацията с коронавируса се отложи за следващата година. Започнали сме разговори в Амстердам и в Мадрид, но още не сме стигнали до финализиране на проектите там."

Предишните две години Run2gether се провеждаше през май, но заради епидемията от COVID-19 тази година събитието е отложено за 19 септември. Стартът е от 9.30 часа на гърба на Националния стадион "Васил Левски".

"Ще спазваме всички противоепидемични мерки, ще имаме дезинфекция на четири места, както и ограничаване на контакта с хората, които регистрират участниците и им дават стартови номера", подчертава Йоана Колева и моли всички желаещи да участват в бягането да дойдат час по-рано.

Маршрутът на Run2gether ще бъде дълъг 5 км и ще преминава по продължение на бул. "Цариградско шосе" до горната част на Борисовата градина, след това – надясно към гората и връщането ще е покрай стадион "Българска армия" обратно до началната точка.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Facebook форум

XS
SM
MD
LG