Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Позор, Караянчева". НСО изведе със сила от парламента хора от "Системата ни убива"


Извеждането от парламента на една от жените от "Системата ни убива". 16 септември 2020 г.
Извеждането от парламента на една от жените от "Системата ни убива". 16 септември 2020 г.

Служители на Националната служба за охрана (НСО) насилствено изведоха от парламента представители на движението на майките на деца с увреждания “Системата ни убива”. Това стана в сряда привечер, малко преди началото на 70-ия ден от протестите. Сред изведените имаше хора в инвалидни колички. Някои бяха влачени.

“Системата ни убива” е организация на родители на деца с увреждания, която участва в протестите срещу правителството и главния прокурор.

В 20 часа в сряда от НСО потвърдиха, че са извели “принудително” група граждани, тъй като те са отказали да напуснат обект, охраняван от службата. Институцията посочи, че е действала в “тясна координация” с МВР. По-рано някои от изведените насила майки призоваха президента Радев да разпусне НСО.

От 10 сутринта жените се бяха барикадирали в бившия Партиен дом, който отскоро се ползва от парламента. Те казаха, че няма да излязат оттам, докато премиерът не подаде оставка или докато всички депутати не подпишат декларации, че напускат законодателната зласт. Майките искаха също премиерът да се съгласи с исканията на протеста и да го подкрепи.

Жените от “Системата ни убива” са били в сградата на парламента заедно с представители на "Изправи се.бг" на Мая Манолова и с протестиращи от палатковите лагери на “Орлов мост” и “Ректората”, написаха те самите в своята фейсбук страница. Мая Манолова уточни, че акцията не е била организирана, а тя самата се е намирала в сградата на парламента, за да присъства на заседание на парламентарната комисия по енергетика. По-късно депутати от БСП казаха пред медиите, че те са осигурили пропуски на хората "Системата ни убива", за да влязат.

Протестите настояват за оставката на правителството и главния прокурор от 70 дни. Както премиерът, така и главният обвинител, казаха, че няма да напуснат постовете си, защото това е искане на “мафията” или на “обвиняеми лица”.

В 18 часа в сряда служители на НСО започнаха да извеждат един по един участниците в протеста. “Извлякоха хората със сила – с ритници, с бутане, с блъскане”, каза Мая Манолова, която излезе от сградата в 18.30. “Нашите телефони бяха избити, хората ги влачеха по земята, това е позор, Караянчева, позор”, добави тя, визирайки председателката на парламента Цвета Караянчева.

Стотици протестиращи извън сградата през това време викаха: “Цвета, позор! Оставка и затвор!” Вера Иванова от “Системата ни убива” разказа пред БНР, че детето й е направило криза при вида на “насилието срещу хората, които бяха натръшкани на земята, те ги ритаха”. “И не мога да се обадя на 112, защото ни заглушиха телефоните вътре. След 10 минути викнаха линейка”, добави тя.

Пострадалите разказаха, че им е бил отказан достъп до тоалетна и са били заплашвани с това, че служителите на реда имат право да използват сила.

“Не виждам причина дамите да седят пред пропуска”, каза председателката на парламента Цвета Караянчева, цитирана от Медиапул. Според нея протестиращите са внесли писмо, в което настояват да се срещнат с всички парламентарни групи в периода 16-18 септември. Тя самата “на момента” е разпратила това искане до парламентарните групи.

“Заявено е нашето желание за диалог и уточняваме кога ще е възможно парламентарната група на ГЕРБ да ги приеме. Това, че те седят и търсят контакти с народни представители, аз недоумявам”, каза тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG