Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доклад на НАТО: Талибаните са близо до постигане на финансова и военна независимост


Членове на делегацията на талибаните на мирните преговори между тях, афганистанското правителство и САЩ в Катар на 12 септември
Членове на делегацията на талибаните на мирните преговори между тях, афганистанското правителство и САЩ в Катар на 12 септември

Талибаните са постигнали или са близо до постигането на финансова и военна независимост и това може да направи невъзможно оказването на международен натиск върху тях. Това се казва в поверителен доклад, поръчан от НАТО, до който Радио Свободна Европа получи достъп.

„Тази финансова независимост позволява на афганистанските талибани да финансират самостоятелно своите метежи без да имат нужда от подкрепа от чужди правителства и граждани“, се казва в доклада, базиран на интервюта с висши талибански оперативни служители, афганистански правителствени представители и чуждестранни експерти.

В документа се посочва също, че финансовата и военната независимост на сунитската екстремистка групировка ще ѝ позволи да се отметне от ключови ангажименти, които е поела съгласно плана за постигане на мир, съставен с посредничеството на САЩ, чиято цел е да сложи край на 19-годишната война в Афганистан.

Докладът е завършен преди началото на мирните преговори между талибаните и афганистанското правителство, започнали в Катар на 12 септември.

Дългоочакваните преговори са резултат от споразумението, подписано от САЩ и талибаните през февруари. То предвижда международният военен контингент да се изтегли от Афганистан до май 2021 г. в замяна на гаранции от страна на талибаните да договорят окончателен мир в Афганистан и разпределение на властта с правителството, както и да прекратят връзките си с терористични организации.

През последните години талибаните са увеличили своята финансова мощ благодарение на печалбите от незаконна търговия с наркотици, нелегален добив на полезни изкопаеми и износ, се казва в доклада, който оценява приходите на групировката на 1,6 млрд. долара за последната финансова година (която приключва през март 2020 г.).

Забогатяването на талибаните е контролирано от новия главнокомандващ на въоръжените им сили молла Мохамад Якуб, син на покойния талибански водач молла Мохамад Омар. Целта на новия главнокомандващ е „да постигне независимост на афганистанските талибани като използва печелившия потенциал на регионите под негов военен контрол, за да получи възможност да действа без необходимост от външна финансова, политическа или военна подкрепа“, се казва в доклада.

„Ано не се предприемат координирани действия в световен мащаб, талибаните ще останат изключително богата организация със самоподдържащ се поток от финанси и външна подкрепа от регионални играчи“, пише в документа. „Ролята им на дестабилизираща сила не само в Южна Азия, но и в световен мащаб, ще бъде засилена чрез оттеглянето на САЩ от Афганистан и се очаква те да се завърнат във властовото уравнение в Кабул.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG