Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз съм дъщеря, сестра, приятелка". Пътят на Наоми Осака към върха


Наоми Осака целува втория си трофей от US Open
Наоми Осака целува втория си трофей от US Open

След месец тя навършва едва 23 години, а преди седмица спечели своя трети трофей от Големия шлем в професионалния тенис. В ранните часове на неделя българско време Наоми Осака завоюва за втори път в кариерата си титлата на US Open, надделявайки след впечатляващ обрат във финала над Виктория Азаренка от Беларус с 1:6, 6:3, 6:3.

Така младата японка стана първият азиатски тенисист с три отличия от Големия шлем и при жените, и при мъжете. С победата си над Азаренка тя стана и първата състезателка от 1994 г. насам, спечелила титла от турнира, след като е загубила първия сет. За последно това успя да направи испанката Аранча Санчес срещу легендата на Германия Щефи Граф.

Благодарение на триумфа си на US Open 2020 Осака ще се изкачи до третото място в световната ранглиста, заработвайки 3 млн. долара. Така тя ще продължи да бъде най-скъпоплатената жена спортистка в света.

Наоми Осака е родена на 16 октомври 1997 г. в японския град, чието име носи. Майка ѝ Тамаки от Япония и баща ѝ Ленърд от Хаити се преместват в Ню Йорк, когато тя е на тригодишна възраст. Професионалната си кариера в тениса Наоми започва през 2013 г., спечелвайки си бързо статута на изгряваща звезда със забележителните си умения и атлетизъм.

Три години по-късно тя се класира за пръв път на турнир от Големия шлем – Australian Open. Същата година играе на Ролан Гарос и US Open, където регистрира сервис със скорост 201.1 км/ч. Заради силното си представяне през цялата 2016 г., Осака печели наградата за Новоизгряваща звезда на годината от WTA Awards 2016.

През 2017 г., тя печели Australian Open, побеждавайки на финала чехкинята Петра Квитова със 7:6, 5:7, 6:4, а на следващата година надделява на финала в US Open над идола си Серина Уилямс от САЩ с 6:2, 6:4.

"Аз съм дъщеря, сестра, приятелка. Аз съм азиатска, чернокожа жена. Нормален човек като всеки друг на 22 години, с изключение на това, че случайно съм добра в тениса. Приех себе си като себе си: Наоми Осака", написа наскоро тя в своя статия в Esquire, споделяйки, че мултикултурният ѝ произход "създава трудности" на някои хора да определят каква е.

Друг етикет, който тя носи през последните месеци, е "активист", пише Би Би Си в свой обширен материал по повод третата ѝ титла от Големия шлем. Преди и след всеки мач на US Open Наоми носи маска за лице с името на убит при случаи на полицейска бруталност афроамериканец: Бреона Тейлър, Илайджа Макклейн, Ахмауд Арбери, Трайвон Мартин, Джордж Флойд, Филандо Кастилия, Тамир Райс.

"Преди да съм спортист, аз съм чернокожа жена", коментира Осака. "И като чернокожа жена се чувствам така, сякаш има много по-важни въпроси, които се нуждаят от незабавно внимание, вместо хората да ме гледат да играя тенис."

Фактът, че всеки следващ мач преди финала ѝ дава възможност да покаже още едно име, я мотивира допълнително, смята белгийският ѝ треньор Вил Фисет. "Тя иска да бъде модел за подражание извън корта и знае, че това трябва да е свързано с това да бъде модел за подражание на корта. Това е добра комбинация."

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG