Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко обяви, че затваря границата на Беларус с Литва и с Полша


Александър Лукашенко на среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Минск, 16 септември 2020 г.
Александър Лукашенко на среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Минск, 16 септември 2020 г.

„Беларус е принудена да затвори държавната си граница с Литва и Полша“, каза в четвъртък Александър Лукашенко на форум на беларуските жени.

„Принудени сме да вдигнем на тревога половината си армия и да закрием държавната граница със Запада. Преди всичко с Полша и Литва. Ще засилим охраната на границата с братска Украйна“, каза той, цитиран от беларуските медии. По думите му това се прави, за да се спре „безумието на западните лидери, които искат война“.

Лукашенко каза още, че заедно с президента на Русия и с министрите на отбраната възнамерява да изгради "обща защита на Съюзната държава“.

Въпреки изявлението за затваряне на границите с двете западни съседки, промяна в тази посока не бе забелязана, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От своя страна беларуските гранични войски съобщиха в акаунта си в "Телеграм", че контролът е засилен и "са разположени тактически подкрепления", но "контролните входни и изходни пунктове функционират".

Според руското електронно издание „Медуза“ Литва са съобщили, че преминаването през пунктовете става в обичайния си режим. Въпреки това реакцията на съседите е гневна - Вилнюс настоява да разбере дали Минск иска да спре придвижването на хора или на стоки, а Киев обяви, че Лукашенко, обхванат от "параноя", вероятно е получил текста на снощното си изявление от руския президент Владимир Путин.

На форума в четвъртък Лукашенко каза още, че властта му не се нуждае от признанието на други държави. По рано същия ден Европейският парламент обяви, че не признава резултатите от президентските избори и от 5 ноември – датата, когато обявилият се за победител Александър Лукашенко трябва да встъпи за пореден път в длъжността президент, той няма да бъде признат.

Опозицията в Беларус счита изборите за фалшифицирани и от деня на провеждането им досега в столицата Минск и в други градове на Беларус се провеждат протестни демонстрации. Лидерът на опозицията и кандидат за президент Святлана Циханоуска призова за провеждане на нови прозрачни и честни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG