Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отправял призиви". Руски опозиционер беше задържан на излизане от ареста


Андрей Пивоваров, изпълнителен директор на "Отворена Русия"
Андрей Пивоваров, изпълнителен директор на "Отворена Русия"

Изпълнителният директор на опозиционната организация „Отворена Русия“ Андрей Пивоваров е бил задържан в петък в Москва на изхода на ареста, откъдето излизал след наложено му двуседмично наказание, съобщиха руските медии.

Пивоваров е бил взет с арестантска кола и откаран в друга следствена служба. Самият опозиционер е успял да напише в Туитър, че придружаващият го служител на вътрешното министерство му е казал защо най-вероятно е задържан отново. Причината била, че е „отправял призиви“ срещу промените в конституцията, предложени от Владимир Путин. Те дават право отново да се кандидатира за президент. Пивоваров пише още, че не е видял никакви документи за новото си задържане.

Две седмици по-рано опозиционният активист е бил осъден на две седмици задържане по сходно обвинение - че е събирал подписи срещу промените в конституцията.

Според него обаче истинската причина за преследването му от властите е, че симпатизанти на „Отворена Русия“ са били сред кандидатите на местните избори в Москва, състояли се миналата неделя.

„Отворена Русия“ е създадена като обществено-политическа организация през 2001 г. по идея и с финансирането на руския бизнесмен Михаил Ходорковски, който по-късно беше осъден на затвор след проточило се няколко години дело срещу компанията му „Юкос“.

Ходорковски, който е идеен и политически противник на Путин, беше освободен от затвора и напусна Русия след силен дипломатически натиск.

След непрекъснато преследване от властите, „Отворена Русия“ претърпява няколко трансформации. През 2014 година се превръща в обществено-политическо движение, през 2019 г. се саморазпуска, за да се превърне в нова формация в подкрепа на гражданското общество „Руска обществена организация „Отворена Русия“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG