Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В Германия никой не взима пари, за да прави репортажи". Медии и анализатори опровергават Тома Биков от ГЕРБ


Toma Bikov MP Bulgaria GERB

Фондация “Конрад Аденауер” отхвърли тезата, че е възможно да се плати на журналист от германска медия, за да напише статия с определено съдържание. Реакцията идва след изказване на депутата от ГЕРБ Тома Биков, според когото критичните материали за българското правителство в западноевропейски медии са написани след плащане от България.

По БНТ Биков беше помолен да коментира поредицата от репортажи за България, публикувани напоследък в Дойче веле, Шпигел, Би Би Си, Гардиан, Евронюз, Политико и И Ю Обзървър. Те отразяват протестите, продължаващи почти три месеца и съдържат неблагоприятни за българското правителство оценки и коментари.

“Една част от [тези публикации] са си поръчки. Европейските медии също взимат пари”, каза в петък Биков, който е член на парламентарната комисия по култура и медии.

От медийната програма за Югоизточна Европа на фондация “Конрад Аденауер” са отправили покана за разговор с Биков по повод това негово изказване, но той не се е отзовал, написаха от институцията в профила й във фейсбук.

“С удоволствие щяхме да ви разкажем, че поне в сериозните медии в Германия никой не взима пари, за да прави репортажи – особено за текстове относно България”, написаха от медийната програма.

Позицията на медиите, писали напоследък статии за България, е била потърсена в събота и от брюкселския сайт Euractiv. Оттам са отрекли, че публикациите им са били платени отвън. Те са посочили, че не приемат външно заплащане, за да информират читателите и зрителите си, защото това би било грубо нарушение на професионалните задължения и журналистическата етика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG