Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вашингтон едностранно върна санкциите срещу Иран


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

САЩ едностранно възстановиха санкциите срещу Иран, които бяха наложени от ООН, съобщиха информационните агенции. Решението е взето въпреки съпротивата на най-близките съюзници на Вашингтон в Европа.

САЩ са готови да наложат мерки срещу страните, които не изпълнят своя ангажимент в налагането на санкции на Иран, каза в изявление в събота вечер държавният секретар Майк Помпео.

Новината идва близо месец след като САЩ не успяха да наложат удължаването на санкциите срещу Иран в Съвета за сигурност на ООН. Те предвиждаха икономически и финансови мерки срещу Техеран, които в момента прогресивно се смекчават и е предвидено да отпаднат на 18 октомври. Санкциите и графикът за отпадането им са част от споразумението с Иран за ядреното оръжие. Според него Техеран се ангажира да предоставя достъп до ядрения си арсенал, да го намали и да пренасочи използването му.

В близките дни САЩ ще обявят и допълнителни мерки спрямо Иран, които да гарантират спазването на санкциите на ООН и да търсят отговорност от тези, които ги нарушават, каза в събота Помпео.

В неделя Иран определи решението на Вашингтон като безразсъдно, а управлението на Белия дом като режим. Призоваваме международната общност да бъде единна срещу тези безразсъдни стъпки на режима в Белия дом, каза говорител на иранското външно министерство.

Русия, която има право на вето при гласуванията в Съвета за сигурност на ООН, осъди решението на САЩ в изявление на външното министерство в неделя. От Москва определиха стъпката на Вашингтон като нелегитимна инициатива.

Администрацията на Доналд Тръмп оттегли САЩ от споразумението с Иран през 2018 г. и наложи на страната собствени санкции. Съюзниците на Вашингтон продължиха да се придържат към клаузите от споразумението.

В събота Великобритания, Франция и Германия се обърнаха с писмо до Съвета за сигурност на ООН, за да декларират, че облекчаването на санкциите срещу Иран трябва да продължи, както е планирано.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG