Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи Тръмп за втори мандат


Унгарският премиер Виктор Орбан
Унгарският премиер Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи кандидатурата на американския президент Доналд Тръмп за предстоящите избори в САЩ, предаде Ройтерс. Орбан обясни избора си в статия, публикувана в проправителствения унгарски вестник "Мадяр Немзет".

"Залагаме на победа на Доналд Тръмп, защото добре знаем, че когато управляват демократи американската дипломация е основана на морален империализъм. Ние бяхме принуждавани да ги следваме, но не ни харесваше и не искаме това да се повтаря", написа Орбан в статията си.

Президентските избори в САЩ са насрочени за 3 ноември тази година. По последни данни кандидатът на демократите Джо Байдън води пред Тръмп с 8 процентни пункта.

Премиерът Орбан е един от лидерите на европейското ултраконсервативно течение, което се отличава с тесни връзки с Москва и представянето на редица ценности като посегателство срещу християнските традиции. Той се бори с неправителствените организации (НПО), половото равенство, правата на малцинствата, социалните политики и мерките срещу климатичните промени.

В статията си Орбан обвързва предстоящите избори в САЩ с парламентарните избори в самата Унгария, които се очакват през 2022 г. Той ги определя като сражение с "международния либерален елит", който иска да унищожи християнските консерватори в Европа.

"Те се подготвят за решаваща битка през 2022 г., подкрепена от международните медии, брюкселските бюрократи и НПО, маскирани като граждански организации. Време е и ние да се подготвим за сражение", пише Орбан.

Ако Тръмп изгуби изборите, а ЕС се договори за някакъв ефективен механизъм за обвързване на достъпа до еврофондове с върховенството на закона, това ще е удар по режима на самия Орбан, коментира Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG