Връзки за достъпност

Извънредни новини

България отбелязва 112 години от независимостта


Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов в деня на обявяване на независимостта.
Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов в деня на обявяване на независимостта.

Днес се навършват 112 години от обявяването на независимостта на България. На 22 септември 1908 г. страната отхвърля политическата си зависимост от Османската империя и става суверенна държава.

Решението е обявено в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, където България е обявена за независимо царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

"Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска". Това се казва в манифеста, който Фердинанд прочита.

Русия се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал от Руско-турската война от 1877-78 г. В замяна на това Османската империя се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Официално това става на 6 април 1909 г. В последвалите дни европейските страни признават независимостта на България.

22-и септември се чества като официален празник от 1998 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG