Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Записи, шкафчета, корупционни схеми". Каракачанов отново поиска експертен кабинет, президентът не е съгласен


Президентът Румен Радев. Снимката е архивна.
Президентът Румен Радев. Снимката е архивна.

Президентът Румен Радев отхвърли възможността за помирение с правителството, преди да се изчисти въпросът с корупцията. Той каза това по време на посещение в ямболското село Бояджик.

Тезата на Радев идва час след призива на вицепремиера Красимир Каракачанов президентът и премиерът да си подадат ръка и да съставят експертен кабинет.

Помирението между президент и правителство и за съставяне на експертно правителство не може да се случи без изчистване на въпросите с корупционните практики във властта, каза президентът Радев във вторник.

"Диалогът има смисъл само ако бъде поставен на здрава основа. Това значи по безспорен начин да се изчисти истината за записи, шкафчета, корупционни схеми. Да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението, които са механизмите, водещи до този порочен модел на управление - как да бъдат отстранени, как да се възстанови справедливостта", каза още Радев.

Вицепремиерът Каракачанов за втори път предлага да се състави експертен кабинет. За първи път той лансира тази идея на 6 септември. Той повтори, че е готов да се оттегли от поста си, ако Бойко Борисов и Румен Радев си подадат ръка "в името на сваляне на напрежението".

Призивът на Каракачанов идва в 76-ия ден на протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор. За вторник е насрочен третият мащабен протест, наричан от организаторите Велико народно въстание - игра на думи с Великото народно събрание, което премиерът Борисов предложи да се свика за приемане на нова конституция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG