Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не на изборния кодекс на ГЕРБ". Как протича Велико народно въстание 3


76-и ден на протестите
76-и ден на протестите

"Не на изборния кодекс на ГЕРБ". Това пише на няколко плаката в 76-ия ден от протеста. Той съвпада с Деня на независимостта и е обявен от организаторите като Велико народно въстание 3. Това е игра на думи с Великото народно събрание, което премиерът предлага да се свика, за да се приеме нова конституция. Протестиращите са против.

Протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор протичат ежедневно в София и други големи градове от 9 юли, когато прокуратурата влезе за претърсване в сградата на президентството. Другият мотив за демонстрациите беше видео на съпредседателя на извънпарламентарната "Демократична България" Христо Иванов, от което стана ясно, че държавна охрана защитава частните интереси на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Около 18 часа във вторник протестиращите изпълниха пространството между Министерския съвет и Националната художествена галерия. Стюарди с жълти жилетки от младежката организация на "Да, България" помагат за спазването на реда. Това е и организацията, която е формален организатор на протеста пред Столичната община.

По-рано във вторник от "Млада България" са се срещнали с представители на СДВР, за да се договорят за участието на стюардите, които да приемат сигнали за проблеми и да ги насочват към полицията.

Сред протестиращите има групи от Русе, Бургас, Перник и други градове. По-рано през деня протестиращи в Русе блокираха за кратко Дунав мост. Други залепиха плакати на оградата срещу посолството на САЩ в София. На тях пишеше: "Свалете подкрепата от Гешев", "Вие одобрихте Гешев, вземете си го".

Българи, живеещи в чужбина, отново изпратиха писмо до председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск и до председателя на групата на партията в Европейския парламент Манфред Вебер. То съдържа въпроси за позицията на партията по кризата в България и подкрепата на партията за българското правителство и премиера Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG