Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Независимост от мафията". Сблъсъци между полиция и демонстранти в 76-та протестна вечер


В късните часове на протеста във вторник имаше сблъсъци между полиция и протестиращи.
В късните часове на протеста във вторник имаше сблъсъци между полиция и протестиращи.

Сблъсъци между полиция и демонстранти в София беляза 76-ата вечер на протеста с искане на оставката на правителството и главния прокурор. Ескалацията на напрежението се случи по време на третия национален протест, обявен като Велико народно въстание 3.

Според информация на БНР пострадалите полицаи са трима, а един от демонстрантите е задържан.

По данни на СДВР единият полицай е ранен в главата с камък, а другите му двама колеги са пострадали по-леко.

Първите няколко часа от т. нар. Велико народно въстание 3 преминаха спокойно. Около 21:40 ч. ескалацията на напрежението се случи, след като част от протестиращите настояваха да преминат през полицейския кордон откъм сградата на БАН, за да стигнат до Паметника на незнайния войн. Друга група от протестиращи се опита да заобиколи кордона и да стигне до старата сграда на парламента. Тогава към органите на реда полетяха бомбички, бутилки и яйца.

Демонстрантите направиха няколко неуспешни опита да разкъсат полицейския кордон. На място пристигна и районният кмет на “Оборище” Николай Александров. Около полунощ протестиращите се разотидоха. А кръстовищата на Орлов мост и при Ректората останаха блокирани за няколко часа.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев обясни, че със Столичната община е бил съгласуван единствено протеста на площад "Независимост". Случилото се пред сградата на Народното събрание са нерегламентирани действия, целящи единствено ескалация на напрежението, каза той.

По-рано вечерта във вторник хиляди хора от цялата страна се присъединиха към демонстрацията с искане на оставката на правителството и главния прокурор. На площад “Независимост” в Деня на българската независимост се събраха протестиращи от Пловдив, Русе, Перник, Кресна и Ямбол. Младежи от Кюстендил протестираха срещу изсичане на горите, земеделци от Ямбол пък искаха оставката на ресорния им министър Десислава Танева.

От трибуната пред партийния дом бе обявено мотото на Великото народно въстание – 3: “Искаме независимост от мафията”.

Гост на протеста в България беше и евродепутатът от групата на “Зелените” в ЕП Даниел Фройнд. Той обясни, че гласовете от протеста в София вече “отекват в Брюксел”.

Проведеният във вторник протест бе третата демонстрация от началото на протестите, обявена като национална. Предходните две "велики народни въстания" бяха на 2 и 10 септември.

Протестите с искания за оставка на правителството и главния прокурор започнаха през юли и до момента продължават 76 дни. Повод за демонстрациите стана акция на прокуратурата в сградата на президентството. Ден по-рано пък лидерът на Да, България Христо Иванов дебаркира с лодка в лятната резиденция на Ахмед Догн в "Росенец", където достъпът на гражданите до ивица плаж бе възпрепятстван с години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG