Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ отново обвиниха Китай и СЗО за пандемията от  COVID-19


Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш говори пред Общото събрание на организацията на 21 септември.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш говори пред Общото събрание на организацията на 21 септември.

Броят на починалите от коронавирус в Съединените щати вече надхвърли 200 хиляди, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от световните агенции.

Страната е на първо място в света и по брой регистрирани заразени - над 6 милиона и 800 хил. души.

Същевременно напрежението между Съединените щати и Китай излезе отново на преден план в годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк, след като американският президент Доналд Тръмп обвини Китай и Световната здравна организация за разпространението на коронавируса.

Той посочи, че е "много ядосан" от факта, че Китай не е успял да спре разпространението на коронавируса по целия свят и в САЩ.

В интервю за телевизия Fox news в Белия дом Доналд Тръмп заяви, че САЩ "са се справили много по-добре с пандемията в сравнение с Европа", отбелязвайки, че в момента старият континент е ударен от нов скок на случаите на Covid-19.

Според президента неговата страна би могла да се сблъска с "между 2,5 милиона и 3 милиона смъртни случая" от коронавируса, без предприетите от администрацията му мерки за ограничаване на пандемията.

Китайският лидер Си Цзинпин пък призова за международна солидарност и подкрепа за Световната здравна организация

От своя страна руският президент Владимир Путин предложи международна конференция на високо равнище за по-бързо изработване на общодостъпна ваксина.

В България: 109 нови случая за денонощието

В България 109 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал.

От началото на пандемията броят заразени с коронавирус достигна 19 123.

За последните 24 часа са направени 3 049 PCR теста, като регистрираните нови случаи на Covid-19 са 3,57% от направените тестове.

Излекувани през последните 24 часа са 21, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 13 748.

Починали през последното денонощие са двама, с които общият брой на починалите от началото на пандемията достигна 767.

Активните случаи са 4 608. Най-голям брой на заразени с Covid-19 през последното денонощие е регистриран в София (30), следвана от Благоевград (25), Бургас (9) и Пловдив (7).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG