Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почти двойно увеличение на заразените с COVID-19 в България за 24 часа


Сериозен скок на доказаните случаи с коронавирус е отчетен през последното денонощие в България, сочат данните от единния национален портал. За изминалите 24 часа новите случаи са 290, което е най-висок брой от август насам, когато те бяха 297.

В сравнение с предходния ден увеличението на заразените е почти двойно. В четвъртък регистрираните нови случаи на COVID-19 бяха 160.

Направените тестове за последните 24 часа са 4859, като положителните проби са 5.97%. Това е най-висок показател от 26 юли насам.

Най-много ново случаи има в София - 61, област Благоевград - 58 и Търговище - 27.

До момента броят на заразените е 19 573 при направени 507 451 теста.

Починалите през последното денонощие са 6, а от началото на пандемията са 785. В болница са настанени 744 души, 30 са в интензивни отделения.

Оздравелите за последните 24 часа са 146, а общият им брой е 14 013.

Междувременно стана ясно, че България е сложена в списъка със страните, в които коронавирусът може да създаде най-голям проблем. Това се посочва в последния дослад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, цитиран от информационните агенции.

В документа се казва, че както в България, така и в Хърватия, Чехия, Унгария, Малта, Румъния и Испания има "силно обезпокоителни тенденции" и нараства съотношението на хоспитализирани и остри случаи, висок е и рискът за уязвимите хора.

В частта за най-високорисковата група се посочва:

- в някои райони на страните "здравните услуги са вече под натиск";

- на места делът на болните в интензивни отделения е голям, здравните работници са претоварени;

- подобренията, направени в опитите за справяне със случаите, поддържащо лечение и грижа за болните "все още не са достатъчни", за да се избегнат смъртни случаи сред голяма част от уязвимите пациенти;

- рискът ще остане дори при навременно прилагане на всякакви мерки за овладяване на огнища в дадена общност извън лекарствените.

Според доклада обаче България има проблеми и по други показатели. През отчетната седмица, приключваща на 13 септември, тя заедно с Австрия, Чехия, Франция, Унгария, Нидерландия, Румъния, Словакия, Словения и Испания отчита дял на положителните тестове от 3% или нагоре.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG