Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кино Колектив". Петимата, които популяризират българското кино във Франция


Организаторите на българския филмов фестивал във Франция.
Организаторите на българския филмов фестивал във Франция.

Едва приключил четвъртият пореден фестивал на българското кино във Франция и организаторите му вече говорят за следващия през 2021 година. Те са петима души и за краткост се наричат "Кино Колектив".

Тазгодишното мото на феста за българско кино в Париж беше "Вяра, Надежда и Любов". Десет български филма бяха включени в прожекциите в киносалон „Кристин 21“ във френската столица. В рамките на 3 дни, парижката публика имаше възможност да гледа селекция от два пълнометражни, един документален и 7 късометражни филма. „Снимка с Юки“, „Монолог в антракта“ и „Живи комини“ са част от заглавията в програмата.

"Идеята и реализацията на тази инициатива са резултат от любопитството и куража на един творчески колектив. Който намира повече сходства, отколкото разногласия помежду си", казва пред Свободна Европа Иво Желев.

Идеята за проекта е негова, а преди четири години негови съмишленици стават Десислава Миланова, Боряна Янчева, Цветелина Ковачева и Велина Терзиева.

Иво обяснява, че инициативата им е уникална и упорита. "До преди 2017 година в Париж имаше кино фестивали на всички други нации, но не и български", разказва Велина. Тогава Иво се запознава с останалите от екипа и само за пет месеца – от януари до май, първият фестивал на българското кино в Париж е организиран.

"Целта на фестивала, освен да запознае френската публика с българското кино, е и да привлече вниманието към проблемите с реставрацията на старите български филми и съхранението на техните ленти, както и с изоставянето на исторически киносалони", разказва още Велина Терзиева.

Според Десислава Миланова пък българската култура е изключително богата и все още непозната в чужбина. "Това е една от причините, които карат френските зрители да дойдат на фестивала. Чрез кино изкуството, те имат възможността да се докоснат до тази необятна и чужда за тях култура", разказва тя. "Бих допълнила, че голяма част от съвременното българско кино остава някак в периферията и е твърде малко познато дори и в България. Доста е жалко, когато един добър филм е на системи и се бори за последни мигове екранен живот", продължава Велина Терзиева.

И въпреки че нямат самочувствието на откриватели на таланти, петимата от "Кино Колектив" обясняват, че всяка година показват творби на млади автори от НАТФИЗ. "Една от целите ни е тези млади автори, с които работим, да стават все повече", допълва Боряна Янчева.

Петимата българи в Париж казват, че чрез фестивала разказват на международната публика за България. По думите на Иво Желев обаче им се ще те самите да чуят от страната си, че "гражданското общество е будно, непримиримо и способно да създаде по-здравословна среда за творчески инициативи".

Надеждата на петимата организатори е следващата година фестивалът да се "разшири" и в Марсилия.

Четирима от петимата главни действащи лица в "Кино Колектив" живеят в Париж, а отскоро Велина Терзиева се е завърнала в България. Тя е преводач, завършила е сценични изкуства в Нормандия. Цветелина Ковачева живее в Париж, където работи в сферата на маркетинга. Боряна Янчева също живее във френската столица и работи в банковия сектор. Десислава Миланова е актриса и режисьор. Иво Желев пък завършва НАТФИЗ, а през 2014 г. любовта го отвежда във Франция. Допреди да се роди синът му, той преподава в българското училище в Париж.

XS
SM
MD
LG