Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арести на жени и затвор за журналисти. Протестите срещу Лукашенко продължават


Част от поредното шествие на жени в центъра на Минск
Част от поредното шествие на жени в центъра на Минск

Поредно шествие на жени беше организирано в центъра на беларуската столица Минск в събота в знак на протест срещу Александър Лукашенко. Поне десет от участничките в демонстрацията са арестувани от полицията, съобщава службата на Свободна Европа в Беларус. Сред задържаните е и 73-годишната Нина Бахинская, която е популярна протестна активистка срещу Лукашенко.

По-късно от местна правозащитна организация разпространиха списък с имената на 59 души, които се смятат за арестувани по време на шествието в Минск.

Междувременно в петък двама журналисти от финансирания от Полша телевизионен канал „Белсат“, който отразява събитията в Беларус, бяха осъдени на по 12 дни затвор и глоба от по около 310 долара. Обвинението им беше за това, че са работили без официални акредитации. Местен видеожурналист пък получи 15-дневна присъда за „участие в масови безредици“, съобщи Беларуската асоциация на журналистите.

Демонстрациите в Беларус продължават, след като Лукашенко встъпи в длъжност на тайна церемония в сряда на фона на полицейски блокади и прекъсване на интернет в Минск. Европейският съюз и САЩ обаче отказват да признаят изборната му победа за легитимна. Местните медии съобщават за митинги и на други места в Беларус.

Опозиционният лидер Святлана Циханоуска, която се намира в Литва, призова привържениците си да протестират в неделя за „нови, честни избори“, в резултат на които следващият президент да встъпи в длъжност на „официална и законна церемония“. Тя се включи в последния момент в надпреварата за поста и след вота на 9 август обяви, че е спечелила между 60 и 70% от гласовете.

Русия отхвърли решението на ЕС и САЩ да не признаят победата на Лукашенко като според говорителя на Кремъл това е нарушение на международното право и намеса във вътрешните работи на Беларус. Москва открито подкрепя Лукашенко, предоставяйки му заем от 1.5 млрд. долара след изборите и предлагайки му военна помощ за справяне с протестите. В момента двете страни участват в мащабни военни учения в Беларус, планирайки в близко бъдеще да се провеждат всеки месец.

Александър Лукашенко отговори на масовите демонстрации с репресии и хиляди арести, придружени с насилие и дори изтезания в полицията, а чуждестранни журналисти бяха експулсирани от страната.

Съдът в Мински отхвърли в петък молба за освобождаването на друг опозиционен лидер – Мария Калесникова. Бившата ръководителка на предизборния щаб на Циханоуска очаква в ареста процеса срещу себе си, след като беше обвинена в заплаха за националната сигурност на Беларус. Съдът постанови, че Калесникова ще остане зад решетките до началото на делото ѝ през ноември.

Също в петък адвокатката ѝ Людмила Казак беше глобена от съда и освободена, след като беше задържана по обвинение за участие в нерегламентиран митинг и съпротива на полицай. Юристката изчезна в четвъртък, а впоследствие органите на реда потвърдиха, че е била арестувана.

Мария Калесникова и двама нейни сътрудници бяха отвлечени от улиците в Минск на 7 септември от маскирани мъже. Тримата бяха откарани на следващия ден до границата като местните власти настояваха те да преминат в Украйна. В крайна сметка Калесникова не е била депортирана, защото е накъсала паспорта си на парчета. Двамата ѝ сътрудници обаче влезли на украинска територия. Този случаи предизвика призиви за освобождаването им от редица организации за защита на човешките права.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG