Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокурорите избраха председателя на съсловната си асоциация за член на ВСС


Евгени Иванов
Евгени Иванов

Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов е новият член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той влиза в кадровия орган на съдебната власт на мястото на Даниела Машева, която стана заместник на главния прокурор Иван Гешев.

Иванов беше единственият кандидат за овакантения от нея пост и получи 841 гласа от 958 гласували негови колеги в събота. Минималният резултат, който беше необходим за избора му, беше поне 50% от всички участвали във вота.

Имащите право на глас прокурори в България са общо 1531, от които 1312 бяха заявили желание да гласуват дистанционно по електронен път. Самият Иванов дойде в Съдебната палата в София за да упражни правото си на вот лично, но отказа коментар пред медиите – както при гласуването, така и след обявяването на резултата.

Преди седмица председателят на прокурорската асоциация декларира пред колегите си, че като член на съвета ще отстоява независимостта на държавното обвинение: „Горко и тежко на държава, която няма независима прокуратура.“

Номинацията на Иванов беше издигната от няколко представители на ръководните нива в държавното обвинение. Това са апелативните прокурори на София и Варна – Радослав Димов и Владимир Чавдаров, и.ф. ръководител на апелативната спецпрокуратура Даниела Ангелова, окръжните прокурори на Русе и Бургас – Георги Георгиев и Георги Чинев, Елин Алексов от Върховната касационна прокуратура и обвинителят от Районната прокуратура в Пловдив Владимир Николов, който е заместник на Иванов в съсловната организация.

Асоциацията на прокурорите в България активно подкрепя Иван Гешев преди и след избора му за главен прокурор с подписки и декларации срещу критиците на държавното обвинение, независимо дали става въпрос за политици или медии.

Съставът на ВСС обаче продължава да не е пълен, тъй като друг бивш негов член – Пламена Цветанова, също прие да бъде назначена за заместник главен прокурор. Тя беше избрана за съдебен кадровик от квотата на парламента, а депутатите все още не са открили процедура по избор на неин наследник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG