Връзки за достъпност

Извънредни новини

Станишев и други опозиционери в БСП останаха извън ръководството на партията


Президентът на ПЕС Сергей Станишев (в средата) и депутатът Валери Жаблянов (вдясно) са сред критиците на лидера Корнелия Нинова, които не влизат в новото ръководство на БСП
Президентът на ПЕС Сергей Станишев (в средата) и депутатът Валери Жаблянов (вдясно) са сред критиците на лидера Корнелия Нинова, които не влизат в новото ръководство на БСП

Основни представители на вътрешната опозиция в БСП останаха извън Националния съвет на партия след тайното гласуване на 50-ия конгрес на левицата. Вотът беше в събота вечерта, а броенето на гласовете продължи и в неделя.

Сред избраните 187 нови членове на пленума на партията не присъстват бившият премиер и президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, бившият председател на парламента Георги Пирински, депутатите и неуспешни кандидати за лидер на левицата Валери Жаблянов и Красимир Янков, бившите народни представители Ангел Найденов, Атанас Мерджанов и Димитър Дъбов, както социологът Юрий Асланов и журналистката Велислава Дърева.

Бившият председател на БСП и ексминистър на вътрешните работи Михаил Миков също не е част от новото партийно ръководство, след като сам оттегли номинацията си още в събота, заявявайки, че съпартийците му знаят „кои са причините“.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Най-много гласове получи депутатът Крум Зарков. Сред новите членове на Националния съвет на социалистите са още След него се нареждат Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Емилова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Радослав Гайдарски и Румен Овчаров.

В Националния съвет е избран и Кирил Добрев, който беше претендент за лидерския пост, евродепутатът Петър Витанов, председателят на столичната организация на БСП Калоян Паргов, кметът на Перник Станислав Владимиров, както и много от настоящите депутати. Сред тях са Георги Гьоков, Иван Ченчев, Драгомир Стойнев, Стоян Мирчев, Димитър Данчев, Манол Генов, Филип Попов, Таско Ерменков, Георги Търновалийски, Христо Проданов, Весела Лечева, Тодор Байчев, Милко Недялков, Кристина Сидорова, Васил Антонов и Антон Кутев.

По повод резултатите от гласуването Станишев коментира, че БСП се е превърнала в лидерска партия без идейна основа, а избраният нов Национален съвет ще бъде гумен печат на Нинова. По думите му партията се отдалечава от европейската социалдемокрация и се приближава към консервативната левица.

Кирил Добрев
Кирил Добрев

Преди седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова спечели първите преки вътрешнопартийни избори за председателския пост с над 80% подкрепе. По време на 50-ия конгрес на левицата тя обяви "курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване" и заяви, че новият Национален съвет ще бъде свикан съвсем скоро.

"Ще бъда един редови член на Националния съвет и ще правя мониторинг на цялата политика, която се провежда. Ако ръководството има нужда от мен, ще изпълнявам", коментира пред медиите опонентът на Нинова във вътрешните избори за лидерския пост Кирил Добрев.

По повод отпадането на ключови фигури от партийното ръководство, той заяви, че хора с опит като Станишев и Пирински със сигурност ще липсват, но "новите хора от Националния съвет ще се научат също".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG