Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хаос и манипулации". Президентът наложи вето над част от промените в Изборния кодекс


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев обяви в понеделник, че налага вето над текстове от промените в Изборния кодекс, които бяха приети от Народното събрание преди броени дни.

Още при гласуването на текстовете държавният глава каза, че вижда всички основания да наложи вето над приетите текстове и непременно ще се възползва от тази своя конституционна възможност.

С промените депутатите въведоха възможността избирателите да гласуват и машинно, и с хартиени бюлетини в секции, в които има над триста избиратели. На Централната избирателна комисия (ЦИК) беше възложено да осигури машините за гласуването.

В изявлението си президентът изтъкна, че налага вето в частта за дублирането на машинното гласуване с вота с бюлетини и за прехвърлянето на отговорността за осигуряване на машините на ЦИК.

„С последните промени се позволява гласуване и с хартиен вот, което на практика обезсмисля разпоредбите за машинното гласуване“, мотивира се държавният глава.

Румен Радев не е съгласен и с постановката, залегнала в промените в Изборния кодекс, според която национален референдум може да се провежда и по въпроси от компетентността на Великото народно събрание, включително и за промени в конституцията. Според президента тези промени „имат ясната цел да осигурят служебна победа на управляващите в предстоящите избори“.

Президентът напомни, че протестите срещу управлението продължават близо три месеца.

"Отказът на властта да чуе гласа на гражданите удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическа и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години. Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено на същата цел", заяви Радев.

Според него с промените в Изборния кодекс управляващите искат да отворят възможности за хаос и изборни манипулации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG