Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветът за сигурност на ООН призова за незабавно спиране на боевете в Нагорни Карабах


Съветът за сигурност на ООН призовава арменските и азербайджанските армии да "прекратят незабавно боевете" по повод спорния район Нагорни Карабах. Това се съдържа в изявление, прието единодушно от петнайсетчленния Съвет, който заседава извънредно по темата, предаде Франс прес.

В текста се посочва, че остро се осъжда използването на сила и се изразява съжаление за загиналите по време на конфликта.

Съветът за сигурност потвърждава пълната си подкрепа за централната роля на съпредседателите на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (САЩ, Руси и Франция), които посредничат в преговорите.

Съветът „изрази загриженост относно съобщенията за мащабни военни действия по линията на контакт в зоната на конфликта в Нагорни Карабах“ и „категорично осъжда използването на сила“.

Изявлението идва на фона бойните действия, които породиха опасения от избухване на нова, мащабна война между Армения и Азербайджан.

По-рано Армения съобщи, че турски изтребител Ф-16 е свалил един от бойните ѝ самолети. Анкара и Баку отрекоха.

Говорител на арменското министерство на отбраната заяви в изявление, че Сухой Су-25, управляван от военновъздушните сили на Армения, е бил на военно задание във вуздушното пространство на страната, когато е бил свален от самолет Ф-16 - собственост на турските военновъздушни сили. Голяма част от въздушните сили на Турция, член на НАТО, са произведени в САЩ.

В Азербайджан говорител на министерството на отбраната отрече твърдението. Отрече и Фахретин Алтун, говорител на турското председателство. По думите му подобно нещо е „абсолютно невярно“.

Турция е най-близкият съюзник на Азербайджан и твърд противник на Армения и нарастват опасенията, че Анкара може да се опита да се намеси от името на Баку.

Турция "ще бъде изцяло ангажирана да помогне на Азербайджан да си върне окупираните земи и да защити техните права и интереси съгласно международното право", каза Атлун.

Напрежението в Нагорни Карабах ескалира на 27 септември. Ереван обяви военно положение и пълна мобилизация, а азербайджанския президент Илхам Алиев обеща „победа“ над арменските сили.


Териториалният спор между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах датира от края на осемдесетте години на миналия век. Тогава населената основно с арменци Нагорно-Карабахска автономна област с поддръжката на Армения обяви, че напуска Азербайджанската съветска социалистическа република.

През септември 1991 година автономната област провъзгласи създаването на Нагорно-Карабахска република. Между 1988 и 1994 година във въоръжения конфликт в сепаратисткия регион загинаха около 30 хиляди души, а няколкостотин хиляди бяха принудени да напуснат домовете си. Републиката не е призната от нито една страна член на ООН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG