Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов нарече евродоклада изключително обективен. "Липсват снимките", забеляза опозицията


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов оцени доклада на Европейската комисия за върховенството на закона като "изключително обективен". Европейската комисия публикува в четвъртък доклада за върховенството на закона в 27-те страни членки, а ден по-късно Борисов участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Искам да благодаря на Европейската комисия за изключително обективния доклад, който е отчел и напредъка на България, а и добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока", каза Борисов.

Премиерът декларира, че България ще стъпи "твърдо на препоръките на Венецианската комисия, така че като цяло да изпълним всичко това, което сме поели като ангажимент за мониторинга върху България, както и всички държави от Европейския съюз".

В доклада за България бяха отбелязани предизвикателствата в борбата с корупцията, липсата на прозрачност при собствеността и политическата зависимост на медиите, все по-чести заплахи от всякакъв вид и агресия срещу журналисти, както и липсващи гаранции за независимо разследване на главния прокурор.

Въпреки че прочетоха един и същи документ, политическите сили излязоха с коренно различни коментари. ГЕРБ определиха доклада като положителен и видяха окуражаване да продължават по същия път. БСП определи документа като "опис на държава, управлявана задкулисно, корумпирано, безконтролно". ДПС застана по средата и каза, че и ГЕРБ, и БСП са прави.

Извънпарламентарната коалиция "Демократична България" коментира, че Европа продължава да не вижда цялата картина в България, а от доклада "липсват важни моменти като снимките с пачки от спалнята на премиера Бойко Борисов". Инициативата "Правосъдие за всеки" забеляза, че Европа е видяла проблемите във Висшия съдебен съвет заради организираните от тях редовни протести пред Съдебната палата.

ГЕРБ видя положителна оценка

Управляващата партия ГЕРБ нарече доклада обективен и положителен за България. "Но има елементи, които показват недостатъци на системата и начините за корекция", коментира на извънредна пресконференция в централата на партията в София евродепутатът Емил Радев.

Представителите на ГЕРБ коментираха, че са решени да отговорят на очакването, че "определени елементи по процедурата за назначаване на главния прокурор ще бъдат съобразени с препоръките на Европа".

ГЕРБ е единствената партия, която няма собствена медия.
Даниела Дариткова

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира и изразените в доклада притеснения за медийната ситуация в България.

"ГЕРБ е единствената партия, която няма собствена медия. Държим на независимостта, обективността на медиите и всички промени, които гарантират и ще гарантират защита сигурността на журналистите", каза тя.

Управляващите разчитат посланието на доклада като окуражаване на България да продължи по пътя, по който е поела.

БСП го нарече "доклад на изгубеното време"

Оценката на най-голямата опозиционна партия в Народното събрание е, че докладът е "опис на държава, управлявана задкулисно, корумпирано, безконтролно". БСП също организира извънредна пресконференция в централата си в София.

"Това е доклад за изгубеното време, тъй като поне от четири години насам тежките критики, отправяни в него, са издигани няколко пъти от БСП, включително във вотове на недоверие", каза депутатът Крум Зарков.

БСП открои като най-важни проблеми "прекомерната и безконтролна власт на главния прокурор, практическата невъзможност за неговото наказателно преследване, темата за конструирането и функционирането на ВСС".

"Посочен е и парадоксът, че правителството е изтъкнало като свой приоритет борбата с корупцията, пък точно тази тема предизвика едни от най-масовите протести", каза Зарков.

ДПС нарече доклада "обективен и полезен". Според Йордан Цонев интерпретацята на доклада от страна на останалите политически сили е изглеждала като "изгубени в превода".

Хамид Хамид каза, че ГЕРБ са прави в това, че има много положителни похвали, но и колегите им от БСП също са прави, че докладът съдържа много сериозна критика по темите, свързани с борбата с корупцията и реформата в съдебната система.

"Демократична България" видя, че липсват снимките

Извънпарламентарната коалиция "Демократична България", която е сред организаторите на протестите срещу правителството и главния прокурор, коментира, че докладът прави крачка напред в анализа за системната корупция като управленски модел в страната.

Европа продължава да не вижда цялата истина за България.
Христо Иванов

"В него обаче липсват важни моменти като снимките с пачки от спалнята на премиера Бойко Борисов, а Европа продължава да не вижда цялата истина за България", коментира съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Според него докладът е поредното доказателство за "незавидната съдба на управлението на премиера Бойко Борисов".

"Борисов става напълно токсичен, напълно неприемлив за европейските медии, а оттам и за европейските институции. Приключи неговата ера".

Христо Иванов каза, че докладът консатира като структурен проблем злоупотребата с безотчетността и свръховластяването на главния прокурор, но не анализира конкретните злоупотреби.

"Европейската комиси вижда дърветата, но не вижда гората", каза Иванов.

Вечерта след публикуването на доклада Инициативата "Правосъдие за всеки" организира поредния си протест "Правосъдие без каскет" пред Съдебната палата в София с искане за оставката на главния прокурор. "Те получиха "Среден 3", каза адвокат Петромир Кънчев.

Емил Георгиев, също от "Правосъдие за всеки", коментира, че Европейската комисия е видяла проблемите във Висшия съдебен съвет, "защото протестираме от 8 юли насам. Това е наша заслуга”.

"Правосъдие без каскет"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG