Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кирил Николов, който бяга срещу мините в Сливница


Кирил Николов - Дизела
Кирил Николов - Дизела

За него всяка секунда е важна, правилното дишане и ориентирането - също. В биографията си има достатъчно постижения, за да си позволи да остане встрани от състезанията, но не го прави. Сред тях са изкачване на петте най-високи върха в България за по-малко от 24 часа, медали от европейски и балкански и световни състезания по спортно ориентиране.

Сега Кирил Николов - Дизела ще бяга с кауза. Той иска да накара хората да се замислят за нуждата от по-чист въздух, който на много места е на привършване. Николов се включва в инициативата на „Грийнпийс“ – България, наречена „Бягане за Радуловци. Надбягай мината“. Целта му е да насочи общественото внимание към проблема със замърсяването, причинено от мините, а и да подкрепи местните хора в желанието им да запазят природните дадености.

"Обикновено протестираме за неща, които вече са станали и отнема много време да бъдат поправени. В случая имаме възможност да не позволим тези лоши неща да се случат", казва Николов, който ще се включи в бягането на 3 октомври при селата Радуловци, Алдомировци и Братушково.

Те се намират в община Сливница, на 50 км от столицата и се радват на красива природа и отлични условия за земеделие, екотуризъм, спорт и отдих. Това обаче не върви ръка за ръка с новия проект за въглищна мина наблизо. Според природозащитници той поставя в опасност въздуха, водата, земите и природните видове, на които е дом районът.

"Причините да застана зад каузата в този случай са много и главната не е, че организират събитие с бягане. Искам да запазим природата на България, искам по-чист въздух в София", казва състезателят.

Местните хора не са съгласни с проекта за мина, но въпреки това възраженията им до момента не са дали резултат. Последната им възможност да оспорват решението за разрешаване на мината, е да се обърнат към съда. В момента тече дело, заведено от хора от района на община Сливница срещу дадената концесия за мина.

"Предпочитам 2000 декара земеделска обработваема площ пред една дупка с въглища и камиони", коментира Кирил Николов.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG