Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да затваряме". Кабинетът планира повече пари за здравеопазване в бюджета за догодина


Кабинетът няма да връща строгите противоепидемични мерки за борба с COVID-19. За сметка на това ще увеличи с 460 млн. лева средствата на сектор “Здравеопазване” в бюджета за следващата година. Това става ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов в Габрово, цитирани от БТА.

“460 млн. лв. повече пари за здравеопазване са предвидени в новия бюджет”, казва премиерът. И допълва, че не му минава през ума да затваря столицата по подобие на Мадрид.

"Предполагам как се чувстват хората, като гледам как се затваря Мадрид, например. Представете си да излезем и да затворим София в пълна карантина - не ни минава и през акъла", коментира Борисов.

"Въпреки че сме заявили, че няма да го правим, хората все пак това ги тревожи. Главоломно се вдига ръстът (на заразените с коронавирус – бел.ред.) по цяла Европа, затова е важно да се обяснява какво правим, за да преминем през този ужас", добави той.

Борисов посочи колко е важно да не се вдига броят на заразените с COVID-19 и апелира към кметовете да продължават да вземат необходимите мерки. “Не затваряме нищо, напрягаме максимално медицинската система”, коментира министър-председателят.

Рекорден брой хоспитализирани в България

На този фон данните от Единния информационен портал на здравното министерство сочат, че новите потвърдени случаи на коронавирус в България са 182 при направени за последното денонощие 2843 PCR теста. Т.е. положителните проби са 6.4% от всички направени.

Хоспитализирани са рекорден брой хора от началото на пандемията - 912 болни, като 54 са в интензивни отделения.

В края на месец юли, в интервю за бТВ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че ако броят на заразените в болница надхвърли 1000 души, това ще затрудни сериозно здравната система.

От общо 21 518 потвърдени случаи на новия коронавирус от началото на пандемията в Българиоя до момента 5693 са активни.

През последното денонощие са починали души трима души, а общият им брой досега е 841.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG