Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ръст на заразените с COVID-19 и рекорден брой настанени в болница в България


Само за последната седмица, настанените за болнично лечение в България са се увеличили с над 100 души
Само за последната седмица, настанените за болнично лечение в България са се увеличили с над 100 души

1532 души са дали положителна проба за COVID-19 през последната седмица, което е ръст с близо 400 души спрямо предходната седмица и с близо 600 спрямо периода 21-27 септември. Това показват данните от Единния информационен портал.

За последните 7 дни е регистриран и ръст в настанените за болнично лечение, които на 28 септември бяха 794, а сега са вече 917. Предишният рекорд беше от началото на август, когато в болничните заведения за лечение на коронавирус бяха 874 души. В интензивни отделения се намират 56 души.

През последните 24 часа новозаразените са 69, при направени 1278 PCR-теста, което прави по 5.4% положителни проби. Най-много са заразените в София, Монтана и Благоевград. Общият брой на потвърдените случаи в България е вече 21 587, а активните случаи са 5 729.

За последното денонощие са излекувани 30 души, а общо от началото на пандемията те са вече 15 014.

Жертвите у нас достигнаха 844, след като през последното денонощие са починали трима.

В понеделник сутрин стана ясно, че служител от Министерството на правосъдието е дал положителна проба за COVID-19. От ведомството съобщиха, че сградата ще бъде затворена за дезинфекция, а по препоръка на здравната инспекция ще бъдат тествани всички контактни лица.

Коронавирусът извън България

По света, след като в петък вечер столицата на Испания Мадрид беше поставена под строга карантина, а рекорден брой заразени бяха регистрирани в Чехия, Полша и Румъния, днес правителството в Прага обяви извънредно положение. Мярката се налага, след като министърът на здравеопазването Роман Примула обяви, че ситуацията в страната е по-сериозна, отколкото е била през пролетта и представлява заплаха за здравната система.

Извънредното положение в Чехия продължи от 12 март до 17 май, а сега ще бъде наложено поне за още 30 дни.

Във вторник в Париж ще бъдат затворени баровете след ръст на заразените във Франция от неделя. Така столицата ще се превърне във втория град след Марсилия, в който се предприемат подобни мерки.

Общо в света заразените от COVID-19 са вече над 35 млн. и 200 хил. души, оздравелите са над 24 млн. 573 хил., а починалите са малко над 1 млн. и 37 хил. души.

Най-тежко засегнати продължават да бъдат САЩ, Индия и Бразилия с близо 19 млн. заразени и близо 460 хил. починали. Разпространението на пандемията можете да проследите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG