Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестиращи нахлуха в парламента в Киргизстан. Спорните изборни резултати са обявени за невалидни


Протестиращи пред парламента в Киргизстан
Протестиращи пред парламента в Киргизстан

Централната избирателна комисия в Киргизстан обяви резултатите от парламентарните избори в неделя за невалидни. Това се случи след като в понеделник се проведе масов протест срещу резултатите от вота за за Върховен съвет (местния парламент), който премина в сблъсъци.

Протестиращи влязоха в сградата, където се помещават парламентът и президентството, след което в зданието избухна пожар. Бивш президент, осъден за корупция, беше освободен от протестиращите.

Според официалните резултати от изборите, които бяха обявени за невалидни, почти всички 120 депутатски места бяха партии, смятани за крепители на статуквото в централноазиатската държава.

Искането на демонстрантите беше резултатите от изборите да бъдат обявени за невалидни и да се проведе нов вот. Те поискаха и оставката на президента Сооронбай Джеенбеков.

Протестиращи пред сграгата на парламента
Протестиращи пред сграгата на парламента

Протестите започнаха на 5 октомври, когато се стигна до сблъсъци между недоволните и силите за сигурност. Полицията използва водно оръдие, гумени куршуми и сълзотворен газ срещу демонстрантите, съобщи киргизката служба на Радио Свободна Европа. Болниците в столицата Бишкек съобщиха, че са лекували повече от 120 пациенти с наранявания при протестите.

По-късно вечерта протестиращи влязоха в сградата на парламента и президентството. Снимки в социалните мрежи показват как недоволните чупят портрет на президента Сооронбай Джеенбеков в един от кабинетните на президентската администрация. По-късно в сградата избухна пожар.

Други групи протестиращи превзеха сградата на националното радио и телевизия и сградата на Държавния комитет за национална сигурност. От там демонстрантите освободиха бившия президент Алмазбек Атамбаев, който излежава присъда за корупция. Пуснати на свобода от недоволните бяха и бившият премиер Сапар Исаков, който се намираше в наказателна колония, както и бившият депутат Садир Джапаров.

Протестиращи се опитват да влязат в сградата на правителството
Протестиращи се опитват да влязат в сградата на правителството

Президентът Сооронбай Джеенбеков призова по-рано политическите си опоненти да спрат гражданското неподчинение и описа действията на демонстрантите като опит на някои политически сили да завземат властта незаконно.

Той каза в изявление, че е наредил на силите за сигурност да не използват насилие и изрази готовност да обяви резултатите от изборите за невалидни. „Препоръчах Централната избирателна комисия да анализира внимателно нарушенията на закона и да анулира изборите, ако е нужно“, се казва в изявлението на президента, чието местоположение не е ясно към момента.

Според официалните данни от изборите в неделя най-много гласове на изборите е спечелила смятаната за лоялна на президента партия „Единство“ (24,5%). На второ място беше „Моята родина Киргизстан“ с 23,88% от гласовете, а трета беше Киргизката партия с 8,76%. И трите партии са смятани за поддръжници на статуквото в Киргизстан. Първите две са изразявали подкрепа за сближаване на страната с Русия и по-дълбока интеграция с Евразийския икономически съюз.

Президентът Сооронбай Джеенбеков
Президентът Сооронбай Джеенбеков

Националистическата партия „Обединен Киргизстан“ е единствената опозиционна партия, която по официални резултати щеше да влезе в парламента. Тя получи 7,13% от гласовете по официални данни. Нито една от останалите 12 партии, които участваха в изборите, не успя да събере достатъчно гласове, за да прескочи 7-процентната бариера. Според местни медии те може да са събрали общо една трета от гласовете на изборите. Лидерите на 12-те партии изпратиха писмо до избирателната комисия с искане за анулиране на резултатите от изборите.

Киргистан е бивша съветска република, която се намира на юг от Казахстан. В сравнение със съседните държави тя е смятана за по-свободна. В индекса на неправителствената организация Фрийдъм хаус тя е определена като „частично свободна“ с резултат, близък до този на Пакистан и Мароко, докато Казахстан, Русия, и други нейни съседки са в категорията „несвободни“.

В последния доклад на организацията като ключови проблеми на Киргизстан се посочват широкообхватната корупция използването на правосъдната система от управляващите срещу политически опоненти и граждански активисти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG