Връзки за достъпност

Извънредни новини

Корупция и проблеми с медиите. Брюксел отчете напредъка на страните от Западните Балкани


Еврокомисарят с ресор съседство и разширяване Оливер Вархели
Еврокомисарят с ресор съседство и разширяване Оливер Вархели

Корупция, политически кризи и ограничена свобода на словото са сред основните проблеми на държавите от Западните Балкани, които Европейската комисия извежда в годишните си доклади за техния напредък. Документите за шестте държави от региона – Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово - бяха публикувани във вторник. Те отчитат напредъка им в области като борба с корупцията, съдебна реформа и свобода на словото.

Черна гора е критикувана заради липсата на напредък в областта на свободата на словото. „Въпреки че има прогрес в медийното законодателство, той е помрачен от арестите и делата срещу редактори на онлайн медии и срещу граждани заради съдържание, което са публикували или споделили в социалните мрежи“, пише в доклада за държавата, която започна преговори за членство в ЕС през 2012 г.

Сърбия, която също води преговори за членство в ЕС, е критикувана заради провеждането на парламентарните избори през юни. „Опонентите имаха възможност свободно да провеждат кампаниите си и основните свободи бяха спазвани, но изборът на гласоподавателите беше ограничен от огромните предимства на управляващата партия, включително положителното отразяване на правителствените политики от повечето големи медии.“

В доклада за Сърбия се говори също за отсъствието на реална опозиция в парламента и ситуацията е определена като „неблагоприятна за политическия плурализъм в страната“.

Най-положителна е оценката за напредъка на Северна Македония, която има статут на кандидатка за членство в ЕС, но тепърва предстои да започне преговори. В доклада е отчетено обаче, че „корупцията е широкоразпространена в много области“ и е необходим по-активен подход от страна на всички институции, които трябва да се борят с нея.

Албания, която също предстои да започне преговори за членство, е постигнала напредък в областта на съдебните реформи и борбата с корупцията, се казва в доклада. Европейската комисия обаче предупреждава, че има нужда от подобряване на политическия диалог в страната. „Политическият климат в Албания продължава да бъде силно поляризиран“, пише в текста.

Босна и Херцеговина също е критикувана заради политическите кризи, които парализираха страната през почти цялата година. „Не беше постигнат напредък в реформирането на изборното законодателство в съответствие с европейските стандарти и в гарантирането на прозрачност на финансирането на политическите партии“, се казва в доклада за страната, която все още няма статут на кандидатка за членство в ЕС, но получава евросредства в рамките на Процеса за стабилизиране и асоцииране. Корупцията в страната е „широкоразпространена“ и остава „сериозно предизвикателство“, се казва още в доклада.

Корупцията е сериозен проблем и в Косово, смята Европейската комисия. Докладът за държавата, която все още не е призната от всички членки на ЕС, подчертава нуждата от „силна политическа воля за ефективно справяне с корупцията“ и наказателното преследване на извършителите ѝ на високо ниво.

„Необходими са мерки, за да се гарантира, че няма политическа намеса в дейността на правоприлагащите органи и прокуратурата“ в борбата срещу организираната престъпност в Косово, се казва още в доклада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG