Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стигнаха. Макс и Стефан Иванови прекосиха Атлантическия океан само с гребане


Макс и Стефан на 5 октомври - 24 часа преди да стигнат Барбадос
Макс и Стефан на 5 октомври - 24 часа преди да стигнат Барбадос

В 19 часа българско време на 6 октомври Макс и Стефан Иванови акостираха на яхтеното пристанище на Бриджтаун, столицата на островната държава Барбадос. След 115 дни, от които 105 прекарани в океана, те успешно завършиха предизвикателството да прекосят Атлантическия океан от Европа до Северна или Южна Америка в малката гребна лодка, която построиха сами в гаража си в София.

Откакто тръгнаха на 14 юни от пристанищното градче Портимао в Португалия бащата и синът изминаха 8 230 км само с гребане. С постижението си 17-годишният Макс постави и световен рекорд – той е най-младият гребец, прекосил Атлантика.

"Най-много ме е страх да съм далеч от всички". Макс и Стефан преди предизвикателството
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:38 0:00

„Това плаване е ,,Първата океанска гребна експедиция за България”. Това е и ,,Първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите (юли - октомври)”, се казва в публикацията на фейсбук страницата Neverest Ocean Row, която съобщава за успешното пристигане на гребците.

С тази експедиция те искат да насочат общественото внимание към нуждата от донорство на органи в България и да привлекат повече подкрепа за инициативата „Да! За живот!“.

"Земя!!! Виждамe земя за първи път от 3 месеца!!!", написаха двамата един ден преди да стигнат бреговете на Барбадос. За последно те слязоха от лодката на 5 юли, защото се наложи да прекарат 9 дни на Лансароте, един от Канарските острови, където ремонтираха авто-пилотната система и течовете в няколко складови помещения на плавателния съд.

Оттогава двамата живеят денонощно на лодката си Neverest, гребейки непрекъснато на смени от по 2 часа. Експедицията продължи с около 30 дни повече от предвиденото, тъй като откакто те са в океана, пандемията с коронавирус обхвана сериозно и континента Южна Америка. Това ги накара няколко пъти да сменят дестинацията си от Бразилия, на Венецуела, Френска Гвиана, Тринидад и Тобаго и най-накрая да акостират в Барбадос.

Забавиха ги и метеорологичните условия - Макс и Стефан преминаха през няколко урагани и тропически бури, които ги отклоняваха от курса им или ги връщаха назад. През август пък зациклиха в безветрието на Междутропичната конвергентна зона (Intertropical convergence zone), която се образува между северните и южните Пасати. Там теченията не им позволяваха да се придвижват дори и да гребат с всички сили.

Въпреки всички трудности те обаче за момент не издадоха да са загубили кураж. В интервю за Свободна Европа през август разказаха, че всеки ден е изпълнен с неподозирани преживявания, които не им позволяват да се отчаят. Веднъж са чули дишането на китове, друг път плават с косатки и делфини, постоянно ги придружаваха летящи риби. Сами уловиха и изядоха десетки махи махи (делфинова риба бел.ред.) и празнуваха двоен рожден ден в средата на океана.

Във вторник на брега в Барбадос ги чака майката на Макс Жени Иванова, а след няколко дни се надяват да се качат на самолет, който бързо да ги докара у дома. Лодката им Neverest ще ги последва след няколко седмици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG