Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Изцяло в полза на хората”. Кабинетът предлага детски надбавки за всички родители без праг на доходите


Борисов обяви предвидените харчове на правителство с видео в профила си във Фейсбук
Борисов обяви предвидените харчове на правителство с видео в профила си във Фейсбук

С въвеждането на детски надбавки за всички родители, независимо от размера на доходите им, се ангажира в сряда министър-председателят Бойко Борисов.

“Ще заложим в бюджета за следващата година всички семейства с деца, независимо от доходите на родителите, да получават всеки месец детски надбавки. За семейства с едно дете – 40 лв., за семейства с две деца – 90 лв., за семейства с три деца – 135 лв. Помощта ще обхване 1 200 000 деца”, съобщи министър-председателят през профила си във Фейсбук. "Това е решение изцяло в полза на хората”, добави той.

Борисов обяви намерението на правителството ден, след като социалният министър Деница Сачева заяви, че ще настоява всички семейства с деца да получават добавки без това да се обвързва с доходите им. Тя говореше за подобен вариант още преди месец, когато обаче обвърза предложението си с възможностите в бюджета.

В момента добавки получават около 800 000 деца. След като бъде премахнато ограничението на база доход на родителите, още 400 000 хил. деца ще могат да се възползвал от мярката. За целта в бюджета трябва да се заделят допълнително близо 400 млн. лв.

Самите добавки запазват досегашния си размер. Досега те се изплащаха в пълен размер ако доходът на член от семейството е до 410 лева. При доход от 400 лв. до 510 лева се изплащаха 80 процента от размера на помощта.

Освен детските надбавки правителството удължава и срока на компенсации за работодателите по програмата, станала известна като “60 на 40”до 31 декември 2020 г. По думи на премиера действията на правителството досега са помогнали за запазването на 300 000 работни места, а удължаването на програмата ще означава, че ще бъдат подпомогнати общо 500 000 души.

Самата програма ще бъде променена като компенсациите ще се равняват на 60% от осигурителния доход и 60% от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец август 2020 г. Досега програмата предвиждаше поемането на 60% от размера на осигурителния доход за януари 2020 г.

След като няколко месеца у нас действаше основно мярката “60 на 40” в края на юли правителството обяви, че ще даде общо 1 млрд. и 894 млн. лева а различни социални и икономически мерки за справяне с последствията от епидемията с коронавирус. Те бяха разделени на 1 млрд. и 163 млн. за социални и 731 млн. за икономически мерки.

Сред предвидените харчове бяха по 50 лв. на месец добавка към пенсиите до края на годината, увеличаване на заплатите на служители, които са ангажирани пряко с противодействието на пандемията, намаляване на данъци за ресторантьори, финансиране на чартърни полети, свързани с туризма и др.

В средата на септември България за пръв път от 2016 г. пласира облигации по външен дълг за близо 5 млрд. лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG