Връзки за достъпност

Извънредни новини

Засилва се международният натиск за примирие в Нагорни Карабах


Разрушения близо до фронтовата линия в Нагорни Карабах
Разрушения близо до фронтовата линия в Нагорни Карабах

Руският президент Владимир Путин призова за временно спиране на военните действия между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах, за да могат двете страни да разменят пленници и тела на убити войници. Той повдигна този въпрос по време на телефонни разговори с азербейджанския президент Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Освен това Путин покани външните министри на двете страни в Москва, за да проведат консултации за разрешаване на конфликта с посредничеството на руския им колега Сергей Лавров.

Междувременно американски, руски и френски официални представители водят преговори в Женева за спиране на боевете в Нагорни Карабах и предотвратяване на по-сериозен военен конфликт в Южен Кавказ, съобщават световните информационни агенции.

Външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов трябваше да присъства на сесията на 8 октомври, но засега липсва информация за резултати от преговорите с негово участие, отбелязва Ройтерс с уточнението, че не са били предвидени директни срещи между представители на Армения и Азербайджан.

Руският министър-председател Михаил Мишустин пък разговаря по телефона с азербайджанския си колега Али Асадов, за да подчертае значението на стабилизирането на ситуацията и възобновяването на преговорите за търсене на политическо и дипломатическо споразумение, предаде ТАСС.

Боевете между Азербайджан и Армения бяха подновени на 27 септември и все още продължават въпреки многобройните международни призиви за прекратяване на огъня. Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но регионът е под контрола на подкрепяните от Ереван етнически арменски сили.

Ереван и Баку се обвиняват взаимно, че са разширили военните действия извън Нагорни Карабах и са се насочили към цивилни. Военните в Нагорни Карабах твърдят, че от 27 септември са убити 350 техни войници. От Азербайджан засега не са предоставяли подробности за военните си загуби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG