Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Светът е застрашен от гладна криза". Световната продоволствена програма с Нобел за мир


Зам.-изпълнителният директор на програмата говори пред медиите в Рим по повод спечелването на Нобеловата награда за мир
Зам.-изпълнителният директор на програмата говори пред медиите в Рим по повод спечелването на Нобеловата награда за мир

Световната продоволствена програма на ООН спечели в петък Нобелова награда за мир. Това е най-голямата хуманитарна агенция, бореща се с глада по света. Тя беше наградена за "усилията си в борбата с глада, за приноса за подобряване на условията за мир в засегнатите от конфликти райони и за това, че действа като движеща сила в усилията за предотвратяване използването на глада като оръжие във войни и конфликти".

От Нобеловия комитет посочиха, че в условията на пандемия от коронавирус, която допринася за увеличаването на жертвите на глад по света, Световната продоволствена програма демонстрира впечатляваща способност да активизира усилията си.

"Светът е застрашен от гладна криза с немислими размери, ако Световната продоволствена програма и други подобни програми не получат финансовата подкрепа, от която се нуждаят. Връзката между глада и въоръжените конфликти е омагьосан кръг. Никога няма да изкореним глада, освен ако не сложим край на войните и въоръжените конфликти", се казва на сайта на Нобеловата награда.

През тази седмица вече бяха присъдени няколко отличия. Нобел за физиология и медицина взеха Харви Дж. Олтър, Майкъл Хотън и Чарлс М. Райс за откриването на вируса на хепатит C. Призът по физика си поделиха Роджър Пенроуз, Райнхард Генцел и Андреа Гец заради откритията им в областта на черните дупки. Наградата за химия взеха Емануел Шарпентие и Дженифър Даудна за развиването на метод за редакция на гените. Преди ден Нобелова награда за литература спечели американската поетеса Луиз Глюк.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG