Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отвъд правото на свободно изразяване. Как "Свидетели на Йехова" осъдиха депутата Борис Ячев


Борис Ячев е зам.-председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", председателства антикорупционната комисия в Народното събрание и е член на временната комисия за нова конституция
Борис Ячев е зам.-председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", председателства антикорупционната комисия в Народното събрание и е член на временната комисия за нова конституция

Докъде се простира правото на свободно изразяване на мнение? Върху този въпрос се фокусира Върховният касационен съд (ВКС) по гражданско дело, завършило през март с осъждането на депутата от „Обединени патриоти“ Борис Ячев.

Върховните съдии трябваше да преценят и дали организации могат да искат обезщетения за понесени неимуществени вреди, тъй като магистратите в България не са единодушни по темата.

Ячев е знакова фигура при коалиционните партньори на ГЕРБ. Зам.-председател е на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) и на парламентарната група на „Обединени патриоти“. Освен това председателства антикорупционната комисия в парламента и е член на временните комисии за контрол на разходите покрай пандемията от коронавирус и за нова конституция.

Ячев беше изправен пред съда през 2015 г. от религиозната организация „Свидетелите на Йехова в България“. Тя твърди, че година по-рано той е направил няколко неверни твърдения пред партийната телевизия „СКАТ“, „които подбуждат религиозна омраза“. Затова претендира за обезщетение от 20 000 лв., но съдът е уважил частично иска само за сумата от 3000 лв.

Свободна Европа потърси за коментар Борис Ячев, но той не вдигна мобилния си телефон. Изпратихме и покана за разговор с него по темата до пресцентъра на НФСБ, но оттам не отговориха.

Твърденията на Ячев

Сред изразите, за които „Свидетелите на Йехова“ съдят депутата, са, че това е „една от най-опасните секти“, „една от най-опасните, най-арогантните, една от най-влиятелните в Европа и света секти“, където „проповядват отказ от светски живот, отказ от семейството, непризнаване на държавата и държавното устройство, на законодателството, отказ от кръвопреливане“.

„Една от първите ми задачи като народен представител ще бъде да огранича безпрепятственото навлизане на емисари в различните български градове и села, тази секта трябва да бъде поставена под особено наблюдение, т.нар. мониторинг. В повече от 15 европейски държави членки на ЕС дейността на сектата е поставена под особен надзор предвид зачестилите смъртни случаи, самоубийството на деца и млади хора и възрастни хора“, заявява още зам.-председателят на НФСБ през 2014 г.

Обратът на делото

Развоят на делото първоначално тръгва в негова полза – Софийският районен съд и Софийският градски съд отхвърлят иска на „Свидетелите на Йехова“ с аргумента, че юридическите лица не могат да претендират обезщетения за причинени неимуществени вреди. Върховните съдии обаче са на обратното мнение.

Те цитират поредица от решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), включително и спечеленото преди 10 години от „Свидетелите на Йехова“ дело срещу Русия. Според третата инстанция „съществуващата правна уредба дава възможност религиозните вероизповедания, придобили статут на юридическо лице по реда на Закона за вероизповеданията, да претендират обезщетение за неимуществени вреди“.

Затова ВКС разглежда казуса по същество, приемайки окончателно, че част от изявленията на Ячев по адрес на „Свидетелите на Йехова“ са неверни и уронват престижа на религозната организация. Съдиите обаче отхвърлят тезата, че терминът „секта“ представлява обида.

Решението на ВКС

„Терминът „секта“ означава религиозна общност/вероизповедание, различно от официалното, което определение по синонимен и тълкувен речник е придобило гражданственост. […] Не е обидно и клеветническо и даденото определение на сектата като опасна. Оценката не надхвърля правото на изразяване на мнение прокламирано в член 39 от Конституцията на Република България“, приемат върховните съдии.

Според тях останалите твърденията на депутата за „Свидетелите на Йехова“ обаче не са подкрепени с никакви доказателства и той трябва да обезщети организацията за нанесените ѝ вреди.

„Изявленията са с клеветническо съдържание, целящо изграждане на превратни, негативни представи за проповядваните от „Свидетелите на Йехова“ идеи за отказ от кръводаряване, тласкане към самоубийство, незачитане на законите и държавността, упражняване на психически тормоз над членовете и манипулирането им да продадат имуществото си и да дарят средствата на религиозната институция. Изнасянето на всички тези твърдения с негативно съдържание засяга публичния ѝ образ и уронват престижа ѝ. Излъченото чрез средство за масова информация, каквото е ТВ „СКАТ“, надхвърля правото на свободно изразяване – съставлява противоправно поведение“, се казва в окончателното решение по делото.

Обезщетението и разноските

Освен обезщетението от 3000 лв., Борис Ячев трябва да плати 831 лв. за разноски по делото на „Свидетелите на Йехова. Организацията обаче му дължи част от разходите за адвокат в размер на 2660 лв., „изчислени съобразно отхвърлената част от иска“.

Зам.-председателят на НФСБ от години атакува публично религиозната организация, твърдейки, че тя трябва да бъде поставена под особен надзор. Още като депутат от ВМРО през 2007 г. той предлагаше законодателни промени в тази посока, но те така и не станаха факт.

„Свидетелите на Йехова“ са официално регистрирано вероизповедание в България. През последните 16 г. те имат сериозни проблеми с властите в Русия, например, където регистрацията им беше отнета през 2004 г. Там техни членове нееднократно са преследвани и осъждани за екстремизъм. Въпреки че организацията спечели дело срещу Русия в ЕСПЧ през 2010 г., Москва все още отказва да изпълни решението и да възстанови регистрацията на „Свидетелите на Йехова“.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG