Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството в Израел обяви споразумение за нормализиране на отношенията с ОАЕ


Споразумението има исторически характер заради обтегнатите отношения на Израел с арабския свят
Споразумението има исторически характер заради обтегнатите отношения на Израел с арабския свят

Израелското правителство одобри споразумението за нормализация на отношенията с Обединените арабски емирства (ОАЕ) в понеделник. Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че в скоро време предстои и среща между него и престолонаследникът в Абу Даби и фактически лидер на емирствата принц Мохамед бин Зайед Ал Нахян, съобщи Ройтерс.

Самият престолонаследник на най-голямото и важно емирство Махамед Ал Нахян написа в Туитър, че той и Нетаняху са обсъдили укрепването на двустранните отношения и перспективите за мир в региона.

Споразумението беше постигнато с посредничеството на САЩ и се смята за сериозен дипломатически пробив в региона, коментира Ройтерс. То има исторически характер заради обтегнатите отношения на Израел с Арабския свят. Страната поддържа нормални дипломатически и търговски връзки само с Египет и Йордания - единствените държави, с които има мирни договори.

Новината идва в период, в който се засилват опасенията от поведението на Иран.

Преди месец Израел подписа декларация за мир и с Бахрейн, но все още се очаква правителствата на двете държави да одобрят цялостно споразумение.

В знак на започващата кооперация между Абу Даби и Тел Авив в понеделник кораб от емирствата, пътуващ по търговския път между Индия и САЩ, акостира на пристанището в Хайфа.

Въпреки сериозната стъпка към подобряването на дипломатическите отношения в региона Тел Авив се обяви против потенциалните сделки за закупуване на изтребители F-35 от страна на ОАЕ.

Израел е единствената държава в региона, която разполага с високотехнологичния самолет и е на позиция, че сдобиването на други държави с него може да застраши сигурността ѝ и да я лиши от военно предимство. Подобни действия бяха предприети и срещу аспирациите за купуване на летателна техника от страна на Катар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG