Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пол Милгръм и Робърт Уилсън, които разработиха теория на търговете


Пол Милгръм (вляво) и Робърт Уилсън
Пол Милгръм (вляво) и Робърт Уилсън

"Пол, събуди се, спечелил си Нобелова награда!" Това е чул в просъница Пол Милгръм, преди да осъзнае, че това не е част от съня, а самата реалност. В понеделник той и Робърт Уилсън получиха Нобеловата награда за икономика.

“Може да не осъзнаваме, но търговете са навсякъде около нас. Всеки път, когато отворим компютъра си или плащаме сметката си за тока, участваме като наблюдатели на търг.” Така Нобеловата комисия описа приноса на двамата учени.

Наградата е дадена “за подобрения по теорията на търговете и изобретяването на нови методи за наддаване на търг.”

72-годишният Пол Милгръм е роден в Детройт, САЩ. Завършва докторантура по бизнес в Станфордския университет, където в момента е професор по хуманитарни науки. Той започва академичната си кариера през далечната 1979 година в Северозападния университет в Илинойс, където е преподавател по икономика. “Когато преподавам, окуражавам студентите си да ме питат защо даден факт е полезен. Винаги давам примери от истинския живот докато разработвам теориите си”, казва Милгръм.

Негов академичен ръководител е самият Робърт Уилсън, вторият носител на тазгодишната Нобелова награда по икономика. Роден в Небраска, Уилсън също е преподавател в Станфорд. Запознанството на двамата води до съвместна работа, която продължава цели 25 години. “Тогава бях изумен от възможността да изучавам човешкото поведение чрез математика”, казва Милгръм.

Приносът на Милгръм и Уилсън е в сферата на т. нар. “теория на търговете” (аукционите). “Търговете влияят на разпределението на ресурсите, както и на това кой колко получава от тези ресурси и на каква цена. Важни са толкова, колкото и пазарите.” - казва Милгръм.

Резултатите от даден търг имат значение както за данъкоплатците, така и за частните продавачи и купувачи. Те влияят на много сфери от ежедневието, включително на цените на електричеството, полезните изкопаеми и обществените поръчки.

“Ако видите реклама в интернет, тя най-вероятно е била продадена на търг”, казва Уилсън, другият носител на наградата.

Успехите на Милгръм и Уилсън започват през 1994 г., когато двамата прилагат новосъздадената теория на практика. Те успешно подобряват модел за продаване на радиочестоти на телекомуникационни компании, разработен от правителството на САЩ. По този повод икономистът Еван Кверел коментира, че “никой не е по-убедителен от Пол Милгръм. Той притежава ясен поглед и страст, както и способност да разбере нуждите [на клиента].”

Впоследствие Милгръм основава собствена консултантска компания с клиенти от САЩ, Мексико, Канада, Австралия и Германия.

Робърт Уилсън научава за престижната награда в близо 3 часа през нощта на 12 октомври. ”Никога лично не съм участвал в търг”, казва Уилсън в телефонно интервю минути след обявяването на лауреатите. “Но съпругата ми ми припомни, че купихме ски обувки от eВay. Предполагам, че това е вид търг” - шегува се още той.

Пол Милгръм и Робърт Уилсън получават престижното звание 26 години след връчването на наградата на Джон Наш - математик, който работи в същата сфера на икономиката.

Нобеловата награда по икономика е единствената, която не се среща в завещанието на шведския филантроп Алфред Нобел. Тя се присъжда от 1969 година насам, с фонд от Шведската централна банка в чест на 300-годишнината от основаването ѝ.

Уилсън уточнява, че все още не знае как ще похарчи паричната награда от 4.5 милиона шведски крони. “Най-вероятно ще я спестя за семейството си” - казва той.

XS
SM
MD
LG