Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът окончателно даде “Царска Бистрица” на Симеон Сакскобургготски


Съдът прие, че дворецът е построен с лични средства на дядото на Симеон – цар Фердинанд I. Съдиите отхвърлиха аргументите на държавата, че собствеността е нейна.
Съдът прие, че дворецът е построен с лични средства на дядото на Симеон – цар Фердинанд I. Съдиите отхвърлиха аргументите на държавата, че собствеността е нейна.

Дворецът “Царска Бистрица” е собственост на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария. Това става ясно от окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС).

Съдът прие, че дворецът е построен с лични средства на дядото на Симеон – цар Фердинанд I и отхвърля аргументите на държавата, че собствеността е нейна.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което защитаваше интересите на държавата по делото, са настоявали, че имотът е държавен заради закон от 1897 г., според който държавата е собственост на горите, интендантството на царя е станало собственост по давност, след като е владеело имотите 30 години, както и заради закон от 1947 г., според който имотите на царете Фердинанд I и Борис III са конфискувани.

Всички аргументи от страна на МРРБ са отхвърлени от съда.

Казусът с царските имоти започва именно през 1947 г., когато те са конфискувани от държавата. През 1998 г. Конституционният съд излезе с решение, според което този закон е невалиден с приемането на новата конституция през 1991 г.

На базата на това решение на представителите на царската фамилия са върнати именията във “Врана”, “Ситняково”, и “Съръгьол”.

Освен в съда битката се водеше и в рамките на българския парламент като редица партии използваха случая с царските имоти като част от предизборни кампании.

През 2009 г. депутатите наложиха и мораториум без срок, с който се забраняваше на Сакскобургготски да използват имотите, но въпреки това да се грижат за тях до приемането на закон, който урежда статута им.

В крайна сметка бяха започнати редица дела, след които на държавата бяха присъдени имотите “Ситняково”, и “Съръгьол”, а през август 2018 г. това се случи и с двореца във Врана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG