Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Един изстрел". Чехия затваря ресторанти и училища заради бум на COVID-19


Андрей Бабиш
Андрей Бабиш

От сряда всички заведения и училища в Чехия ще бъдат затворени. Това е една от обявените късно в понеделник мерки срещу бума на заразените с коронавирус. Страната е на първо място в Европа по скорост на разпространение на заразата в последните две седмици.

За последните 14 дни броят на новите заразени с COVID-19 на 100 хиляди души е 493,1. За сравнение - в България този показател е осем пъти по-нисък, 62,1, показват данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Резкият скок в разпространението на вируса накара правителството в Прага да приеме по-строги ограничения. След заседание на управляващата коалиция между партията Ано на премиера Андрей Бабиш и партньорите му от Чешката социалдемократическа партия, малко преди полунощ в понеделник срещу вторник лидерите на коалицията обявиха на пресконференция решенията си.

“Наясно сме, че имаме право само на един изстрел и този един изстрел трябва да е успешен, за да овладеем епидемията и този път”, каза премиерът Бабиш.

Училищата

От сряда всички училища в Чехия преминават към дистанционно обучение и учениците остават вкъщи. Плановете са те да се върнат в клас чак на 1 ноември. Отворени ще останат само детските градини и много малка част от училищата, в които ще продължат да ходят децата на медицинските работници.

Досега властите обявяваха частични ограничения за сферата на образованието, за да попречат на масовото разпространение на вируса сред най-младите. Университетите така и не бяха отворени, а преди десет дни гимназиите минаха на дистанционно обучение. Миналата седмица към тях се присъединиха и прогимназиите, а началните училища трябваше да изготвят графици и да разделят децата на две групи, като едните да посещават училище две седмици, а после другите. Всичко това сега е заменено от пълно затваряне на училищата.

В началото на епидемията те също бяха затворени - от 12 март до края на учебната година.

Заведенията

От полунощ във вторник срещу сряда влиза в сила и затварянето на всички ресторанти и барове. На практика те ще затворят още във вторник в 20 часа, защото от миналия петък в Чехия действа друга заповед. Тя ограничи работното време на заведенията до 8 вечерта, а на масите се допускаха до 4 човека. В зоните за хранене в търговските центрове (т.нар. Foodcourt) ограничението беше до двама на маса.

Седмица по-рано заведенията трябваше да затварят до 22 часа. Още седмица по-рано ограничението беше полунощ. Сега всички тези стъпаловидни мерки се заменят от пълно затваряне. Ресторантите имат право на “прозорчета”, от които да продават храна за вкъщи. Тази форма на търговия беше много популярна по време на първото затваряне през март и април. Тези “прозорчета” ще трябва да затварят до 20 часа.

Предишния път ресторантите бяха затворени на 13 март и отвориха на 11 май терасите си на открито, а след 25 май и покритите си части.

Алкохол

За първи път правителството на Чехия налага ограничение, свързано с алкохола. Въпреки че медицинските специалисти не говорят за връзка между пиенето и епидемията, в Чехия е популярно събирането на групи с хора в градинки и по тротоари с по чаша бира или вино. От сряда е забранена употребата на алкохол на публични места, както и събирането на повече от 6 човека на едно място.

По време на т.нар. “карантина” през пролетта нямаше забрана за алкохол, но полицията разпръскваше събирания на хора в паркове или по тротоари.

Епидемията

Чехия излезе начело в Европейския съюз по разпространение на заразата. Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията разделя страните според броя на нови случаи на 100 хиляди души за последните 14 дни. Страните, където този показател е над 240, са оцветени в тъмно червено на картата. Чехия изпъква на тази карта, заедно с части от южна Франция, централна и северна Испания, Белгия и Нидерландия.

Допреди две седмици броят на новите случаи на COVID-19 в Чехия беше под 1000 дневно. После случаите започнаха да растат, като 2 октомври беше рекорден с 3794 позитивни теста. Този рекорд беше подобрен още на 6 октомври с 4460 случая. Всеки следващ ден подобряваше рекорда с още няколкостотин заразени в повече. Така дойде 9 октомври, който засега е с най-много случаи - 8616. За последното денонощие - понеделник, 12 октомври - заразените са 4310.

Данните за понеделник са при 11 473 направени теста. Чехия вече свикна процентът на позитивните тестове да се движи около 20, а в някои дни и значително отгоре. Общият брой на случаите от началото на епидемията през март е 121 421 при извършени над милион и половина тестове. Смъртните случаи с COVID-19 са 1051, а в болници в момента се лекуват 2146 пациенти. Чехия се нарежда на първо място в Европа и по смъртност в последните две седмици - показателят е 3,6 починали на 100 хиляди души. В България за последните 14 дни този показател е 1,4.

Всички обявени ограничителни мерки са в сила до 1 ноември. На 3 ноември пък изтича въведеното отново извънредно положение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG