Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кипър спира схемата "паспорти срещу инвестиции". В България тя още действа


Правителството на Кипър обяви, че от 1 ноември спира програмата "гражданство срещу инвестиции". Това се случва след журналистическо разследване за злоупотреби в процедурата, предаде Ройтерс.

Кипър предоставя гражданство срещу инвестиция в страната от 2 млн. евро. Кипърският паспорт дава правото на свободно пътуване и работа из целия Европейски съюз.

Подобна практика в ЕС имат още България и Малта. През януари 2019 г. Брюксел призова за отмяната на тази процедура, защото тя представлява опасност за всички страни в Общостта, пишеше в публикувания тогава доклад на Европейската комисия. Въпреки това България още не е отменила тази възможност в закона.

Ройтерс отбелязва, че схемата е популярна сред руснаци и украинци, а напоследък и сред китайци и камбоджанци. "Продажбата" на паспорти срещу инвестиции често е критикувана като непрозрачна и криеща рискове за пране на пари.

Чрез схемата с кипърско гражданство дисега са се сдобили олигархът Олег Дерипаска, бившият собственик на "Уралкали" Дмитрий Риболовлев, съсобственикът на "Евраз" Александър Абрамов, както и съсобственикът на летището Шереметиево Александър Пономаренко.

Правителството на Кипър проведе извънредно заседание във вторник, след което говорителят Кириакос Кушос съобщи пред журналисти, че решението влиза в сила от 1 ноември.

Развитието идва след излъчен документален филм от Ал Джазира. Журналисти под прикритие, представящи се за посредници на въображаем китайски инвеститор с осъдителна присъда, тайно са заснели високопоставен официален представител, депутат и адвокат, които предлагат помощ по програмата. Според закона в Кипър, наличието на присъда автоматично изключва кандидата.

Заснетите в документалния филм лица твърдят, че са били измамени и са докладвали на властите за случая преди месеци.

През октомври 2019 г. Ройтерс съобщи, че камбоджански граждани, близки до дългогодишния лидер Хун Сен, и членовете на техните семейства са получили кипърски паспорти. Това съобщение накара властите да преразгледат програмата.

Според друга информация на Ал Джазира от август тази година, най-малко 60 лица, които са кандидатствали за гражданство между 2017 г. и 2019 г., представляват риск и вероятно не отговарят на критериите за включване в програмата, след като бяха въведени по-строги правила в прилагането й.

България още позволява това

През есента на 2019 г. правителството в България одобри проект за промени на Закона за българското гражданство, в който беше предвидено отпадане на възможността чужденците, получили статут на постоянно пребиваващи срещу краткотрайни инвестиции, да получават впоследствие гражданство при облекчени условия.

Практиката от последните години показва, че кандидатите за придобиване на гражданство на това основание са получили разрешение за постоянно пребиваване след вложения предимно в държавни ценни книжа. Но към момента на подаване на молбата често се оказва, че инвестицията не е налична, защото ценните книжа са продадени.

Откритието беше направено след проверка, възложена от премиера Бойко Борисов във връзка със скандала за продажба на българско гражданство от Държавната агенция за българите в чужбина. През септември 2020 г. четирима бивши висши служители на агенцията бяха предадени на съд с обвинения за "продажба" на български произход.

Преди година проектът беше внесен в парламента, но впоследствие замразен, тъй като през март 2020 г. депутати от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" предложиха гражданство да се получава срещу директни инвестиции в материални активи на стойност най-малко 1 млн. лв. и разкриване на минимум 20 нови работни места. Текстовете предвиждат още отпадане на възможностите за придобиване на българско гражданство на основание вложение в държавни ценни книжа. И двата проекта за промяна на закона обаче не са разгледани до днес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG