Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът започва преговори с компании от САЩ за нов блок на АЕЦ "Козлодуй"


Във вторник премиерът Бойко Борисов сподели в своя публикация във Фейсбук, че седми блок на АЕЦ “Козлодуй” може да бъде изграден на втората площадка на централата.
Във вторник премиерът Бойко Борисов сподели в своя публикация във Фейсбук, че седми блок на АЕЦ “Козлодуй” може да бъде изграден на втората площадка на централата.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще започне преговори с американски компании, за да проучи възможностите за изграждане на нови мощности на “АЕЦ” Козлодуй. Това е решение на кабинета, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг след правителственото заседание.

„Това решение е продиктувано от трайната политика на ЕС, свързана с декарбонизация на икономиката и с постигането на много амбициозната цел на ЕС за нулеви емисии до 2050 година”, каза Петкова. Като друг мотив за решението тя добави, че от 21 февруари със заповед на председателя на Агенцията за ядрено регулиране е определена площадка номер 2 на атомната централа в Козлодуй.

По-рано пред Нова телевизия министър Петкова заяви, че срокът, в който БЕХ трябва да завърши проучвателните си дейности е до края на януари 2021 г. По нейни думи България ще развива едновременно както проекта “Козлодуй“, така и този за “Белене”.

“Преди да говорим за цена, безценна е енергийната сигурност на България”, каза още тя.

В профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов също коментира решението от днешното заседание на Министерския съвет.

"Продължаваме експлоатацията на наличните мощности у нас, а реализирането на нови ядрени мощности ще има стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност на страната", написа той.

Решението на кабинета идва, след като преди две седмици държавният секретар на САЩ по енергийните въпроси Франсис Фанън беше на посещение в София. Тогава той каза, че според Вашингтон АЕЦ “Белене“ и продължението на газопровода “Турски поток” са неприемливи проекти заради участието на руски компании в тях.

Във вторник Борисов сподели в своя публикация във Фейсбук, че седми блок на АЕЦ “Козлодуй” може да бъде изграден на втората площадка на централата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG