Връзки за достъпност

Извънредни новини

Йоан Барабан, който превръща цели градове в свои платна


 Снимка: Михаела Драганова
Снимка: Михаела Драганова

Любов, упоритост и отдаденост. Това са трите важни съставки за успех според художника на градско изкуство Йоан Барабан, известен с псевдонима JahOne. Преди броени дни той издигна 12-метров стенопис в подкрепа на каузата за донорство на органи в България.

Произведението, което сега краси кръстовището на ул. “Опълченска” и ул. “Цар Симеон” в София, е част от националната кампания “Да дариш живот”. Посланието на инициативата “Частица от теб може да е нов живот за друг” е запечатано в графит, голям над 100 квадратни метра. “Рисувах шест дни по 10 часа на ден, без да спирам”, казва Йоан пред Свободна Европа.

Снимка: Михаела Драганова
Снимка: Михаела Драганова

Това обаче не е единственият проект с кауза, по който Йоан работи. През 2018 г. той създава два стенописа в София и Пловдив в подкрепа на кампания за навременно лечение на рак на кръвта. Тя е озаглавена “Иновация за живот” и цели чрез модерна визия да информира младежи за лечението на кръвни заболявания.

Така, през призмата на градското изкуство, Йоан преобразява ул. “Ангел Кънчев” в София и двора на Медицинския университет в Пловдив. “Идеята е всеки, който види рисунките, да спре и да се замисли”, казва Йоан.

Той започва да рисува графити още като студент в Националната художествена академия. Там се запознава с момчетата, стоящи зад проекта “140 идеи” - обединение от художници на градско изкуство. През 2010 г. получава първото си вдъхновение за рисуване именно от тях.

“Опитах, хареса ми. Продължих в тази насока без да предполагам, че някога това ще се превърне в моя професия”, допълва художникът. Така той преминава от рисуване с четка върху лист хартия към превръщане на 20-метрови стени в свои творби.

Като лична цел Йоан посочва силното желание да превърне градската среда в по-привлекателно място за всички. За близо 10 години е преобразил десетки кътчета в София, Пловдив, Бургас и Ямбол. Отскоро участва като художник на фестивали за графити в Испания и Германия, а негови стенописи разкрасяват стени чак в Калифорния, САЩ.

За рисунките си Йоан черпи вдъхновение не само от визуалните изкуства. Той посочва музиката като двигател на идеите си, както и разнообразни персонажи от научно-фантастичната литература.

Досега стенописът “Частица от теб може да е нов живот за друг” е посрещнат с много позитивни отзиви от наблюдатели. “Положителни реакции има винаги. Негативните са много малък процент” - разказва Йоан.

Въпреки това, художникът се е сблъсквал с неодобрение. “Наясно съм, че моето изкуство не е трайно. Може да бъде надраскано, изтрито или залято с боя”, казва той.

Подобна е съдбата на стена до театър "София", на която през 2013 г. се издига стенопис с природна тематика. Месеци по-късно рисунката е надраскана с нецензурни думи.

Подобни случки обаче са малко, а Йоан запазва оптимизма си. “Тодор Живков навремето е казал, че излетият бетон няма как да го боядисаме. Ние пък ще опитаме поне!”, шеговито казва той.

XS
SM
MD
LG