Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елефтерия Тосиу, която покори Олимп и Мариос Джанакоу, който я носи по пътя към върха


Мариос Джанакоу и Елефтерия Тосиу се запознават преди по-малко от месец в Солун
Мариос Джанакоу и Елефтерия Тосиу се запознават преди по-малко от месец в Солун

В 9:02 часа на 5 октомври Елефтерия Тосиу се качва за първи път на връх Митикас, най-високия връх в планината Олимп. Стоейки на 2917 метра надморска височина, тя става първият човек с увреждания, който вижда родната си Гърция от най-високата ѝ точка.

Тосиу постига това с помощта на бегача на дълги разстояния Мариос Джанакоу, който я носи на гърба си през целия път в специално пригодена за целта раница. Макар че за него това да е 51-то изкачване на Олимп, той казва, че то е най-вълнуващото и най-специалното до момента.

"За мен всички състезания, медали и награди досега са почти незначителни в сравнение с това предизвикателство", споделя атлетът в Инстаграм няколко дни преди да се отправи към планината.

Джанакоу е роден и израснал в гръцкия град Драма. Служил е във военноморските сили на Гърция през 2016 и 2017 г. Завършил е две от най-трудните състезания в света - 270-километровия ултрамаратон в пустинята Ал Мармум и 150-километровото състезание "Рованиеми 150" в Антарктида.

"Вярвам, че няма ограничения върху целите на един човек и че най-голямото и най-красивото състезание е животът", пише той на сайта си.

Елефтерия Тосиу е на 22 години и следва биология в Солун. Страда от заболяване, което не ѝ позволява да ползва краката и ръцете си, което обаче не я отказва от мечтите ѝ.

Мариос Джанакоу носи Елефтерия Тосиу на гърба си през целия път в специално пригодена за целта раница
Мариос Джанакоу носи Елефтерия Тосиу на гърба си през целия път в специално пригодена за целта раница

Двамата се срещат преди месец, когато Тосиу споделя с Джанакоу, че винаги е искала да се изкачи на най-известния връх в Гърция в така наречената планина на боговете.

Ултрамаратонецът взима идеята присърце и само за няколко дни организира експедицията. Заедно с екип от още 8 души двамата тръгват към връх Митикас на 4 октомври.

Групата достига първо до планинска хижа на 2 400 метра надморска височина, където прекарват нощта. Рано на следващата сутрин те продължават изкачването като Джанакоу носи Тосиу през целия общо 10-часов преход.

"Няма нищо по-истинско от една сбъдната мечта", пише Джанакоу в Инстаграм минути, след като стигат върха.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG