Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако нямате партии, създайте ги". Евродепутати с подкрепа за стотния ден на протеста


Protest rally Sofia day 100
Protest rally Sofia day 100

Евродепутати от Хърватия, Румъния и Нидерландия приветстваха протеста в София, който в петък се проведе за стотен път. Участниците продължават да настояват за оставка на правителството и главния прокурор.

През изтеклите три месеца както Бойко Борисов, така и Иван Гешев многократно казаха, че не смятат да напускат постовете си.

Протестът в петък беше обявен като Велико народно въстание - 5. Организаторите от т.нар. "Отровно трио" съобщиха, че това е последният голям протест, който се провежда в този му вид.

Хората започнаха да се събират на площад "Независимост" в София около 18 часа. Те развяха голям транспарант с надпис "Оставка" под сградата на бившия Партиен дом, където отскоро заседава парламентът.

Възхищавам се на вашата смелост да излизате на улицата не два или три дни, не седмица, а цели 100 дни подред, каза евродепутатът от Нидерландия Пол Танг. Той напомни резолюцията на Европейския парламент за България, която беше гласувана на 8 октомври 2020 г., и цитира онази нейна част, в която се подкрепят стремежите на протестиращите към справедливост.

Ние се борим европейските пари да не отиват в ръцете на корумпирани правителства, в чиито страни няма свободни медии, каза Танг, който е от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той още веднъж спомена проблем на българската медийна среда, но вече в друг контекст – като каза, че има и медии, които "вместо да се вслушат в гласа на хората, следват властта и предпочитат версията на олигарсите и корумпираните".

"Вие не сте сами. Европа ще ви подкрепи, защото всички сме едно", каза от трибуната Иван Синчич от Хърватия. Той уточни, че корупцията е общоевропейски проблем, с който всяка от страните трябва да се пребори сама в лицето на всеки свой гражданин.

Синчич е депутат в Европейския парламент, който не е обвързан с политическо семейство. Той беше избран от популистката хърватска партия Živi zid ("Жив щит"), която се обявява против корупцията и комбинира антинатовски послания, искания за по-ниски данъци, безплатно здравеопазване и образование, и призиви за човешки свободи. На площад "Независимост" Синчич изрази надежда хърватският народ да покаже същата сила, каквато българският, в борбата с корупцията.

"Най-силните във вашата държава сте вие и всеки един от вас решава нейното бъдеще", каза евродепутатката от Румъния Рамона Стругариу, която се включи по видеовръзка. Изображението беше предадено на стената на бившия Партиен дом.

Тя призова протестиращите непременно да гласуват и да пазят свободните медии, защото без това няма демократична държава. "Ако няма подходящи партии, за които да гласувате, създайте ги. Ако няма лидери, изберете от хората на площада", каза Стругариу, която е от групата "Обнови Европа".

Силният дъжд отказа много от протестиращите от по-нататъшно участие в демонстрацията, но няколко хиляди останаха на площада и по-късно се включиха в традиционното шествие до Орлов мост. Дъждът осуети и видеовръзката с депутатката Клеър Дейли от Ирландия, която е от групата на крайната левица.

Протестите в България започнаха на 9 юли с възгласа "Мутри вън". Те бяха провокирани от видео на Христо Иванов от "Да България", което илюстрира скритата власт на ДПС, както и от навлизането на прокурори и полицаи за претърсване в сградата на президентството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG